Kapitein na inval van Britse mariniers op Iraanse tanker: “Waarom zo'n machtsvertoon?”

De Iraanse olietanker Grace 1 ligt aan de ketting voor de kust van Gibraltar.
REUTERS De Iraanse olietanker Grace 1 ligt aan de ketting voor de kust van Gibraltar.
De Indiase kapitein van de Iraanse tanker Grace 1 vindt dat de Britse autoriteiten te hardhandig te werk zijn gegaan bij de inbeslagname van zijn schip. Hij zegt tegen de BBC dat zijn ongewapende bemanningsleden onder schot werden gehouden en moesten knielen op het dek.

Het Iraanse vaartuig is begin deze maand aan de ketting gelegd bij Gibraltar, omdat de aardolie aan boord voor Syrië bestemd zou zijn, een inbreuk op sancties van de Europese Unie. De lokale autoriteiten kregen daarbij hulp van tientallen Britse mariniers.

De Indiër zegt dat hij na verzoek van de politie om aan boord te komen al een ladder had laten zakken. Daarna landde volgens hem een legerhelikopter op het schip. De kapitein noemt dat een "gevaarlijke" actie en klaagt dat de mariniers schreeuwend en met getrokken wapens aan boord kwamen. "We hadden 28 ongewapende bemanningsleden. Ik was in shock, iedereen was in shock”, aldus de zeeman, die vindt dat de autoriteiten hem ook hadden kunnen vertellen dat hij was gearresteerd. “Waarom kwam men op zo’n brute manier en met zoveel machtsvertoon aan boord?” 

De man was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de EU-sancties tegen Syrië, de reden dat de olietanker wordt vastgehouden. De politie in Gibraltar zegt dat "minimale dwang" is gebruikt door de mariniers, die moesten zorgen dat politiemensen aan boord konden komen. 

De situatie in de Straat van Hormuz is de laatste weken erg gespannen. Na de inbeslagname van het Iraanse schip werd ook een Brits schip in beslag genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK RASSCHAERT

    Het was al een tijd geleden dat de Engelse versie van de bottinekes eens buiten mochten. Worden de schepen in Antwerpen ook op die gecontroleerd?

  • johanneke li

    Je weet nooit op voorhand wat voor gevaar er zich bevindt aan boord, spijtig maar dit moest nu eenmaal zo

  • Ronny Vansteelandt

    De britse regering steunt de Amerikanen. Moet je ook niet verwondert zijn dat de Iranieërs de kleinere natie's aanvallen. Het Verenigd Koninkrijk is al lang niet meer de grootmacht van voor de wereldoorlogen.