Kapitein: "Met 30 extra seconden was ramp Costa Concordia vermeden"

Francesco Schettino, toenmalig kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia.
AP Francesco Schettino, toenmalig kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia.
Volgens Francesco Schettino, destijds kapitein van het gezonken schip Costa Concordia, kon de ramp met het cruiseschip vermeden worden, indien er "30 seconden extra" waren en indien de bemanning hem verwittigd had. Bij de scheepsramp voor het Italiaanse eilandje Giglio lieten bijna drie jaar geleden 32 opvarenden het leven.

"We waren er bijna in geslaagd de rotsen te vermijden. Beeld je in wat er had kunnen zijn met slechts 30 seconden extra, indien alle gegevens me bezorgd waren", zei hij voor de rechtbank van Grosseto in Toscane, zo schrijft de lokale krant Il Tirreno. Schettino staat er terecht voor meervoudige doodslag, verlaten van het schip en schade aan het milieu na de ramp in de nacht van 13 januari 2012. De man riskeert meer dan twintig jaar cel.

Anderen schuldig
Tijdens zijn verhoor legde Schettino de fout opnieuw bij de officieren en andere leden van de bemanning die tijdens de noodlottige nacht aanwezig waren op de brug. Hij beticht hen ervan hem niet, noch tijdig de noodzakelijke informatie geleverd te hebben.

Deels verantwoordelijk
De bemanning "dacht dat ze aan boord van een Concorde waren, en niet de Concordia", zei Schettino vandaag tijdens het proces naar aanleiding van de koers te dicht bij het eiland. "Ik ben bereid een deel van de verantwoordelijkheid op te nemen. Maar het gaat enkel om een deel." In de publieke opinie is Schettino de hoofdverantwoordelijke voor de ramp, onder meer omdat hij het schip verliet toen er nog honderden mensen aan boord waren.

De zitting van vandaag was de laatste die voorzien was voor de getuigenis van de voormalige kapitein.