Kapitein Costa Concordia krijgt ook in beroep 16 jaar cel

AP
Kapitein Francesco Schettino is meer dan vier jaar na de schipbreuk met het cruiseschip Costa Concordia ook in tweede aanleg tot 16 jaar en een maand gevangenisstraf veroordeeld. Het hof van beroep in Firenze bevestigt daarmee het verdict in eerste aanleg. Dat meldt het Italiaanse persagentschap Ansa. Schettino kan nu enkel nog naar het Hof van Cassatie in Rome trekken, de hoogste gerechtelijke instantie van Italië.

De 55-jarige Schettino kreeg in februari 2015 in eerste aanleg zestien jaar en een maand cel voor zijn aandeel in de ramp met het cruiseschip Costa Concordia in 2012, waarbij 32 mensen om het leven kwamen. Schettino werd veroordeeld wegens doodslag, slagen en verwondingen, en het verlaten van zijn schip.

De advocaten van de kapitein tekenden beroep aan tegen het vonnis, omdat Schettino volgens hen onterecht als enige schuldige voor de ramp werd aangewezen. Ze klaagden dat er geen rekening werd gehouden met de verantwoordelijkheid van de andere bemanningsleden of van de eigenaar van het schip, de Italiaanse rederij Costa Crociere.

Ook de openbaar aanklager, familieleden van slachtoffers en Costa Crociere zelf tekenden beroep aan tegen het vonnis van 2015. Het openbaar ministerie had in eerste aanleg een celstraf van 26 jaar gevraagd.

Ondertussen bleef Schettino op vrije voeten. In Italië worden celstraffen gewoonlijk pas uitgevoerd als alle mogelijke wettelijke procedures zijn uitgeput.

Op 13 januari 2012 voer de Costa Concordia onder het commando van Schettino te dicht voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio, waar het tegen rotsen sloeg. Aan boord bevonden zich 4.229 passagiers.