Kandidates Miss Peru klagen geweld tegen vrouwen aan: "65% van de vrouwen met universitair diploma ervaren geweld door hun partner"

De nieuwe Miss Peru 2017, Romina Lozano.
AFP De nieuwe Miss Peru 2017, Romina Lozano.
Kijkers van de Miss Peru-verkiezing verwachtten een avond met leuke entertainment, maar werden verrast toen de kandidates vrouwengeweld aanklaagden met schokkende cijfers. Dat schrijft BBC News. Peru staat op de tweede plaats als het land met het meeste geweld tegen vrouwen in Zuid-Amerika.

13.000 meisjes worden seksueel misbruikt worden in Peru, 25 procent van de meisjes worden misbruikt op school en 65 procent van de vrouwen met een universiteit diploma ervaren geweld door hun partner. Dat zijn maar een paar van de harde cijfers die de deelneemsters van de Miss-verkiezing aan het publiek vertelden terwijl ze zichzelf voorstelden. In plaats van vragen over hun hobby's en ambities, kregen de kandidates de vraag wat ze wilden doen tegen geweld. De organisatie wou op die manier geweld tegen vrouwen in hun land meer zichtbaarheid geven.

Volgens organisatrice Jessica Newton zijn er van de 150 deelneemsters die gestart zijn, 5 vrouwen die slachtoffer zijn geweest van geweld, inclusief verkrachtingen. "Spijtig genoeg zijn er veel vrouwen die [de cijfers] niet kennen, en denken dat ze geïsoleerde gevallen zijn", zei Newton aan AFP. "Ik denk het je alarmeert wanneer je naar je regionale vertegenwoordiger kijkt, die je echte cijfers geeft over wat er gebeurt in ons land."

In November willen de kandidates samen een mars houden tegen geweld.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.