Kandidaten opvolging May clashen al over brexit

Binnen de Conservatieve partij hebben zich vandaag al vijf kandidaten aangemeld om Theresa May als Brits premier op te volgen. Uit de verschillende kandidaatstellingen blijkt ook de felle verdeeldheid, over welk soort brexit men nu wil, aldus de Britse openbare omroep BBC.

De vijf die zich al hebben aangemeld zijn Buitenlandminister Jeremy Hunt, Staatssecretaris voor Internationale Ontwikkeling Rory Stewart, Minister van Gezondheid Matt Hancock, voormalig Buitenlandminister Boris Johnson en voormalig Minister voor Werk en Pensioenen Esther McVey.

De vijf houden er sterk verschillende standpunten op na voor wat de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie betreft. Zo verklaarde Rory Stewart al dat hij geen minister wil zijn onder Boris Johnson wegens diens voorkeur voor een harde brexit, zonder akkoord met de EU. Matt Hancock daarentegen vindt dan weer dat de opvolger van May "ongemeen eerlijk" moet zijn over de compromissen die nodig zullen zijn om het echtscheidingsakkoord door het Britse parlement te krijgen. Nieuwe parlementsverkiezingen om uit de impasse te geraken, sloot de Gezondheidsminister uit.

Meer kandidaten

De meeste bookmakers mikken op Boris Johnson als nieuwe partijleider van de Tories, voor Dominic Raab en Milieuminister Michael Gove, die zich beiden nog niet aangemeld hebben als kandidaat-opvolger. De BBC verwacht dat er nog "meer dan een tiental" kandidaten zal opdagen.

De kandidaturen worden tegen uiterlijk 10 juni verwacht. De nieuwe partijleider zou dan tegen het einde van juli moeten verkozen zijn. Theresa May kondigde gisteren aan dat ze tegen 7 juni opstapt als partijleider. Ze zet haar taken als eerste minister voort tot er een opvolger is aangeduid, beloofde ze de koningin.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Neyt

  De EU weet heel goed dat bij een harde Brexit de UK meer dan 600 internationale verdragen kwijtspeelt,niet alleen onder EU landen,maar ook deze die onderhandeld zijn tussen de EU en andere landen,(dat heeft Barnier gezegd tijdens een uitzending The Clock is Tiking).Hoe de UK dat zal moeten opvangen is mij een groot raadsel.Ook zal de migratie toenemen daar de UK,dit komt door het ontbreken v/e goed paspoort systeem in de UK,maar word in de schoenen v/e EU geschoven.

 • Marc Camp

  Geef hen gewoon de harde brexit, dan hoeven we de illegalen die naar engeland willen niet meer tegen te houden. Enkel zrgen dat onze landgenoten chauffeurs beschemd zijn, de rest trekt hun plan. Ik zou de illegalen zelfs nog zeevaardige boodjes geven om over te steken. Simpel en eenvoudig! Niet en gedaan met hun voordelig deal van Thatcher.

 • Ronny Deckers

  Als er ooit iemand een job is begonnen waarin ze kansloos was vanaf dag 1, is het Theresa wel. Het zoveelste voorbeeld van het opofferen van een vrouw om een onmogelijke taak op te lossen. CD&V heeft dat een aantal jaren geleden ook met Marianne Thyssens geflikt. Maar voor May is een beloningspromotie naar Europa natuurlijk niet meer mogelijk :)

 • Freddy Van Hulst

  De UK verdeeld???? De Engelse Tories verdeeld, ja. De gewone Engelsman heeft het al lang opgegeven. Die wil gewoon een job, een volle buik en al de andere dingen die elke burger van een deftig land wil, in of uit de EU.

 • Jos Vandenbergh

  Mr De Mol ,u verwacht schijnbaar veel lol met de nieuw UK-PM als u denkt dat de EU zal bedelen bij de UK??? Ik denk het niet M.Barnier blijft de rest vernieuwd binnen de EU en de 3 grote zaken ook van Financiele Regeling,Rechten van EU burgers in de UK,EU grens in NI. Dus wie de nieuwe PM ook zal zijn ik denk dat op 31 oktober ofwel het oud Teresa May akkoord zal getekend zijn ofwel er een harde Brexit komt.De EU zal zich niet belachelijk maken. Een klub verlaten ,geen lidgeld betalen enz....