Kandidaat-premier Boris Johnson zal ‘brexitrekening' niet betalen totdat hij een betere deal krijgt

Boris Johnson zweert dat hij de som geld die het Verenigd Koninkrijk Europa verschuldigd is na een brexit, zal achterhouden totdat de EU akkoord gaat met betere voorwaarden. Johnson is de voornaamste kandidaat om Theresa May op te volgen als premier van Groot-Brittannië en belooft het over een heel andere boeg te gooien. Dat zegt hij in een interview met The Sunday Times

Het achterhouden van het geld, de Ierse backstop schrappen, en de belofte om bepaalde rechten te garanderen voor EU-burgers in Groot-Brittannië zijn enkele maatregelen die doorgevoerd zouden worden als Johnson de nieuwe voorzitter van de Conservatieve Partij wordt.

Hij voegde er nog aan toe dat hij het “buitengewoon” vindt dat het Verenigd Koninkrijk akkoord is gegaan met de zogenaamde echtscheidingscheque, nog voordat er een uittredingsakkoord werd gesloten. “Onze vrienden en partners moeten begrijpen dat we het geld bijhouden totdat er meer duidelijkheid is over onze toekomst”, zei Johnson. En het geld zal volgens hem erg goed van pas komen om een goede brexitdeal te krijgen.

Brexitrekening

Eenmaal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, gaat het land ermee akkoord om de betalingsverplichtingen als EU-lid na te komen. In totaal zou Brussel zo'n 44 miljard euro moeten ontvangen. 

Nieuwe premier

Boris Johnson is een hevige brexiteer en een veelbesproken persoon. Toch lijkt het erop dat hij in de voetstappen van de aftredende premier Theresa May zal stappen. Zo zou hij volgens een Britse opiniepeiling 43 procent van de stemmen halen binnen de Conservatieve Partij.

Stemming

Bij de Conservatieve Partij maken de parlementariërs namelijk de eerste selectie in de leiderschapsrace. Zij kiezen twee kandidaten op wie 120.000 leden mogen stemmen. Johnson moet dus vooral zijn eigen fractie overtuigen van zijn geschiktheid, want anders komt hij niet eens op het stembiljet te staan.
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Lindebrings

  Wie betaald al die rotzooi ? Ja, juist, WIJ, zoals altijd !!! Wat denk je dat de zevenennegentig versies van May' s geflopte "Agreement" ons (de gewone Europeanen ) reeds gekost heeft ? En wat ons dat nu nòg gaat kosten, nu dat Boris nogeens alles wil voor niks (een gewoonte van de Britten)! Laat ze in hun eentje op hun eiland, als ze op het vaste land komen zijn ze toch straalbezopen, en denken ze dat 't hun COLONIE is. Ik hoef ze niet.

 • Jos Vandenbergh

  Geen probleem als de UK niet betaald zal alles wat van hen in de EU ingevoerd wordt belast worden aan 25% ,zoals Trump doet.

 • Jos Vandenbergh

  Mr Boutsen, De betaling gaat over meer dan het lidgeld van de club denk ik ,u maakt het nogal eenvoudig. De Eu moet al die jaren nadien waarschijnlijk ook de pensioenen betalen van die massa Engelsen xie in dienst waren,de UK heeft ook zijn akkoord gegeven over nog lopende investeringen en eraan verbonden schulden enz...

 • Johan Goris

  Johnson wil winnen en dan maakt een mens beloften die het niet kan waarmaken. Hij kan later de schuld wel bij de EU leggen, maar wat is de UK er mee? Maar een volk kiest zijn leiders zelf.

 • Eddy Jans

  Wanneer gaat europa deze hooghartige eilandbewoners eens op hun plaats zetten. Elke vracht die vervoerd wordt naar dit eiland en van dit eiland naar europa per vrachtwagen , schip, vliegtuig ........... ongeacht wat de vracht is zal belast worden met 5000 Euro tot hun schulden betaald zijn.