Kandidaat-opvolger Merkel zegt dat hij tot “hogere middenklasse” behoort. Zijn loon? Een miljoen euro per jaar

Kandidaat-opvolger van Angela Merkel als partijvoorzitter van de CDU
Rolf Vennenbernd/dpa Kandidaat-opvolger van Angela Merkel als partijvoorzitter van de CDU
De Duitse CDU-politicus en zakenman Friedrich Merz, die huidig bondskanselier Merkel wil opvolgen als voorzitter van de Duitse christendemocratische partij, kwam eerder deze week in opspraak omdat hij had gezegd dat hij tot de “hogere middenklasse” behoort. Nu zegt hij aan de krant Bild am Sonntag wat hij jaarlijks verdient: 1,14 miljoen euro bruto.  

“Mijn vrouw en ik waren nog studenten toen we trouwden en ons eerste kind kregen. In die periode moesten we elke frank tweemaal omdraaien. Ik ben dan als stagiair begonnen met een redelijk inkomen voor een familie met twee kinderen. Vandaag verdien ik ongeveer een miljoen euro bruto”, zei Merz. 

De 62-jarige Merz is voorzitter van de Duitse tak van het Amerikaanse investeringsfonds BlackRock, zetelt in de raad van verschillende firma’s en werkt voor de Amerikaanse advocatenfirma Mayer Brown. 

Merz geeft verder geen details maar op basis van jaarrapporten moet hij bij BlackRock minstens 125.000 euro per jaar verdienen. Daar komen 80.000 euro per jaar bij van de Wepa Industrieholding, dat onder andere toiletpapier produceert, 75.000 euro van de bank HSBC Trinkhaus en 14.000 euro van Flughafen Köln/Bonn GmbH. 

De zakenman krijgt veel kritiek omdat hij in de media heeft gezegd dat hij tot de “hogere middenklasse” behoort. Tegen de Duitse krant Bild am Sonntag reageert Merz op die kritiek: “Voor mij is ‘middenklasse’ een begrip dat meer omvat dan het puur economische. Ik heb van mijn ouders de waarden meegekregen die de middenklasse kenmerken: vlijt, discipline, fatsoen, respect en de overtuiging dat men aan de maatschappij moet teruggeven wat men kan missen”. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Als hij dat echt meent vrees ik dat hij wereldvreemd is.

 • wim van meirvenne

  Alee, de ene psychopaat wordt vervangen door een ander psychopaat?

 • Anne Callebaut

  Nog een kwestie van tijd en het CDU verdwijnt als sneeuw voor de zon. In Duitsland hebben ze hun goesting er van.

 • Michel Jozef

  Vertaal dat naar het Frans en ge hebt een Macron. Ook zo'n "sociale" tafelspringer met links met de bankenwereld en het grote geld.

 • Christine Laevers

  Het wordt alleen maar erger als die CDU partijvoorzitter wordt.