Ga naar de mobiele website
^ Top

Kan het 'arme' Portugal Eurosong wel organiseren?

ISOPIX
Kan Portugal na de Eurovisie-zege komend jaar het Songfestival wel organiseren? Vorig jaar deed het land wegens financiële problemen namelijk niet mee.

Hij werd zondagavond laat als een nationale held ontvangen op de luchthaven van Lissabon. Maar de kans bestaat dat Salvador Sobral zijn thuisland Portugal met zijn zege ook opgezadeld heeft met een loodzwaar financieel probleem. Immers: Portugal moet nu volgend jaar het dure Eurovisie-circus twee weken lang huisvesten en drie grote live-televisieshows organiseren. De kosten daarvan bedragen tenminste 20 miljoen euro.

Dat bedrag is veel in een land dat in 2016 juist verstek liet gaan wegens bezuinigingen bij de publieke omroep. Toch heeft de European Broadcast Union (EBU), het organisatiecomité waarin alle nationale publieke omroepen zijn verenigd, nog geen signalen ontvangen dat Portugal het Songfestival zou weigeren. Het laatst gebeurde dat in 1980. Toen won Israël voor de tweede keer op rij. Omdat de kosten te hoog zouden oplopen, nam Nederland de organisatie over en hield het festival in Den Haag.

De kans dat het weer zover komt, is klein, weet de Nederlander Sietse Bakker, hoofd van de online-divisie van de EBU. De kosten zijn namelijk niet zo hoog als wordt gedacht, zegt hij. "Net als bij het inschrijfgeld voor een deelname geldt ook bij de organisatie van het evenement het solidariteitsprincipe: alle landen betalen mee en rijke landen betalen meer. Daarbij gaan alle sponsorinkomsten en de recettes van de kaartverkoop naar de gastheer. Op die manier blijven er doorgaans maar enkele miljoenen over om zelf te dragen".

Toerisme

En dan zijn er nog mogelijkheden om de kosten te drukken. Als eerste noemt Bakker het uitschrijven van een pitch tussen verschillende steden in het land. "Zij zullen, om het toerisme een impuls te geven, tegen elkaar opbieden om het festival binnen te halen". In kleine landen blijkt dat overigens vaak lastig. "In Noorwegen bleek Oslo in 2010 de enige stad met de juiste faciliteiten. De organisatie kon helaas niet kiezen".

Als er alsnog een gat in de begroting dreigt, kan een land te allen tijde voor een soberder festival kiezen. "Dat draaiboek kunnen we Portugal, wanneer nodig, overhandigen. Denk daarbij aan een kleinere arena of een eenvoudiger podium", zegt Bakker. "Ook het aantal accreditaties voor journalisten kan worden teruggebracht. Dat waren er nu 2.000, maar er zijn ook edities met 600 verslaggevers geweest". Maar, zo zegt Bakker geruststellend: "Oekraïne, twee jaar geleden ook afwezig, is het dit jaar ook prima gelukt".

Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Nys

  Kijkers genoeg.Meer dan het voetbal

 • Lewis De Leeuw

  B G, een show waar niemand naar kijkt??? Een half miljard mensen is nu niet direct 'niemand'.

 • Ivo Jelle

  België zal wel bijleggen

 • B G

  Wanneer stopt eens die domme show waar bijna niemand naar kijkt

 • Jiwanjyot Singh

  Begin maar te sparen

Meld een bug