Kamiyah werd meteen na geboorte ontvoerd en leefde 17 jaar lang in een leugen: "Maar ik ben niet kwaad, natuurlijk vergeef ik haar"

Links: Kamiyah Mobley. Rechts: Gloria Williams, haar ontvoerster die levenslang riskeert.
Facebook/AP Links: Kamiyah Mobley. Rechts: Gloria Williams, haar ontvoerster die levenslang riskeert.
Kamiyah Mobley (19) werd meteen na haar geboorte ontvoerd. Zeventien jaar lang zou het meisje grootgebracht worden onder een valse identiteit, maar nu is haar kidnapster tegen de lamp gelopen. Wrokgevoelens koestert de tiener echter niet, integendeel zelfs. "Gloria Williams heeft me niet gemarteld of zo", vertelt ze in een exclusief interview met de 'Daily Mail'. "Ik besef dat ze naar de gevangenis moet, maar ik hoop dat de straf zal meevallen. Ik leef met haar mee en ben niet kwaad. Natuurlijk vergeef ik haar."

Een jaar geleden ontmaskerde de politie Williams als dader. De 52-jarige vrouw werd meteen gearresteerd en riskeert nu een levenslange celstraf. "Versta me niet verkeerd: ik besef dat wat ze gedaan heeft verkeerd is. Maar we hebben erover gepraat, ik snap haar beweegreden. Ik ben er zeker van dat ze opgesloten zal worden, maar ik hoop dat de rechter zich mild toont. Ze heeft me heel goed verzorgd."

Kamiyah heeft intussen ook een band opgebouwd met haar biologische ouders. Ze vierde Kerstmis in het gezelschap van haar vader Craig Aken (42) en haar acht halfbroers en -zussen. Het contact met moeder Shanara Mobley (36) verloopt echter moeizamer. Zij kan moeilijk verkroppen dat het meisje haar ontvoerster zo blijft verdedigen. "Ik stop niet met huilen. Ik zie dat mijn dochter die vrouw liever in haar leven heeft dan mij", klonk het vorig jaar op haar Facebookprofiel.

Een simulatie van Kamiyah bij de geboorte en de robotfoto van haar kidnapster.
Jacksonville Sheriff's Office Een simulatie van Kamiyah bij de geboorte en de robotfoto van haar kidnapster.

"Wil geen partij kiezen"
"Ik wil geen partij kiezen, ik respecteer beide standpunten", maakt Kamiyah duidelijk. "Het klopt dat mijn moeder het lastig heeft met deze situatie, maar we werken eraan."

Mobley was amper zestien jaar toen ze Kamiyah in Jacksonville op de wereld zette. Een vrouw met blauwe schort en chirurgische handschoenen stapte vervolgens de ziekenhuiskamer binnen en nam de baby mee. Voorgoed, leek het wel.

De biologische moeder richtte zich daarom in een emotionele tv-oproep tot de dader. "Breng alstublieft mijn kind terug", klonk het. "Heb je een zwangerschap in scène gezet of kan je zelf geen kinderen krijgen? Beeld je dan eens in hoe ik me voel."

Kamiyah Mobley met haar kidnapster Gloria Williams.
Facebook Kamiyah Mobley met haar kidnapster Gloria Williams.

Ongeboren kind verloren
De waarheid luidde dat Williams haar ongeboren kind een week eerder verloren had. Die ongemakkelijke boodschap had ze echter verzwegen tegen haar ouders en zonen Antoine (10) en Andre (11). Voor hen leek het dan ook de normaalste zaak van de wereld toen Williams alsnog met een dochter op de proppen kwam. Het pasgeboren kind kreeg een valse identiteit, voortaan ging ze als Alexis Kelli door het leven.

Aiken zat in die periode in de cel omdat hij een minderjarige bezwangerd had. Hij neemt Kamiyah niet kwalijk dat ze haar kidnapster nog zo hoog in het vaandel draagt. "Daar kan ze zelf niets aan doen", aldus de radio-dj. "Hopelijk zal haar moeder ooit beseffen dat Kamiyah haar absoluut niet wil kwetsen. Ikzelf probeer al het negatieve af te blokken en een hechte band met haar op te bouwen. Ik ben trots dat ze uitgegroeid is tot zo'n kranige jongedame. Ze heeft elke kans in het leven gekregen, die hoop koester ik voor al mijn kinderen."

Kamiyah Mobley.
Facebook Kamiyah Mobley.

"Werd enorm verwend"
Kamiyah voelde zich inderdaad het prinsesje in het gezin Williams. "Als mama gaf ze veel liefde, ze kon nooit nee zeggen tegen mij. Ik werd enorm verwend. Ze leerde mij het verschil tussen goed en slecht. We gingen samen naar de kerk. Op enkele boetes voor overdreven snelheid na overtrad ze nooit de wet. Ze is een goed persoon."

Het meisje ging van de onderstelling uit dat Charles Manigo haar echte vader was. De man werkte bij een autohandelaar, maar liet het gezin in de steek nog voor ze geboren was. Haar stiefpa Wrenoskie Williams -een truckchauffeur die met Williams trouwde toen Kamiyah naar het middelbaar ging- nam de rol van vaderfiguur over.

Craig Aiken, de biologische vader.
AP Craig Aiken, de biologische vader.

Reünie
Toen Kamiyah twee jaar geleden wilde gaan werken in een restaurant had ze haar geboortecertificaat en rijksregisternummer nodig. Dat moment greep Williams aan om haar de pijnlijke waarheid te vertellen. "Via Google kwam ik vervolgens het hele verhaal te weten. Ik heb toen ook naar mijn biologische moeder gebeld, maar hing meteen op. Het was vreemd om haar stem te horen."

Een echte reünie zou pas in januari 2017 volgen, Williams was op dat moment al gearresteerd. Kamiyah nam een vertederende selfie met haar echte ouders, Mobley kon haar tranen niet bedwingen: eindelijk zag ze haar dochter -voor wie ze telkens een stukje taart opzij gezet had als ze verjaarde- in levende lijve.

Shanara Mobley, Kamiyah Mobley en Craig Aiken.
Twitter Shanara Mobley, Kamiyah Mobley en Craig Aiken.

"Eerste knuffel was emotioneel"
"We ontmoetten elkaar in het hotel waar ik verbleef", aldus Kamiyah. "Ik kon niet naar huis omdat alle journalisten daar stonden. Die eerste knuffel was een zeer emotioneel moment. Toen ik mijn vader voor het eerst zag, besefte ik dat we enorm op elkaar leken. We maken grapjes en kunnen uren met elkaar praten."

De zaak werd uiteindelijk opgelost na twee cruciale tips van kennissen die te weten waren gekomen hoe de vork in de steel zat. "In eerste instantie negeerde ik de telefoontjes van het gerecht, maar uiteindelijk zijn we ons samen gaan aanmelden", vertelt Kamiyah. "Ze namen mijn DNA-stalen, drie dagen later werd Williams gearresteerd."

Gloria Williams.
Facebook Gloria Williams.

"Zie mezelf niet als slachtoffer"
Kamiyah zal haar ontvoerster echter nooit aan haar lot overlaten. "Ik weet dat ze geen crimineel is. Ik vind het lastig om haar achter tralies te zien. Ik kan haar niet aanraken of een knuffel geven, dat zal waarschijnlijk lange tijd ook zo blijven."

"Voor de buitenwereld was ik een slachtoffer, maar zo zie ik mezelf niet. Ik besef dat ze een misdaad gepleegd heeft, maar ik zal haar nooit in de steek laten. We gaan altijd contact blijven houden."

Kamiyah kon Williams niet bezoeken in de gevangenis omdat ze haar nieuwe identiteitskaart nog niet ontvangen heeft. Bellen doen ze wel zo veel mogelijk. "We praten om de twee à drie dagen. Die telefoontjes duren telkens 15 minuten en 36 seconden om precies te zijn."

"Familie bijgekregen"
Kamiyah brengt nu veel tijd door met het gezin van Aiken. Toch gaat ze ook regelmatig nog terug naar de plek waar ze grootgebracht werd. "Voor de wet heet ik Kamiyah, maar mijn vrienden in Walterboro (South Carolina) blijven me Alexis noemen. Geen probleem, ik reageer op beide. Het voelt alsof ik er een tweede familie bijgekregen heb."

Aiken hoopt nu vooral dat de band tussen Kamiyah en haar moeder beter wordt. "Mijn dochter en ik geloven in het lot, dat is ook de reden waarom het zo goed klikt tussen ons. Het lijkt wel alsof ze een weekendje naar South Carolina getrokken is en nu weer thuisgekomen is." 

Het proces tegen Williams start in februari.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels