Kalashnikov brengt kamikaze-drone op de markt: “Dit is de democratisering van de slimme bom”

Kalashnikov
De Russische wapenfabrikant Kalashnikov, die de wereld veroverde met de iconische AK-47 -kortweg de Kalashnikov - brengt nu een een kamikaze-drone op de markt, die wel eens de “democratisering” van oorlogsvoering met drone-technologie zou kunnen betekenen, zoals de AK-47 dat deed voor aanvalsgeweren. 

De Kalashnikov Group stelde deze week op de tweejaarlijkse wapenbeurs in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten hun nieuwste snufje voor: een drone met een breedte van ongeveer 120 centimeter, die 30 minuten kan vliegen met een snelheid van 130 kilometer per uur en - daar gaat het natuurlijk om - met een 3-tal kilo explosieven aan boord. De drone, die officieel KUB-UAV heet, is het equivalent van “een kleine, trage en vermoedelijk betaalbare kruisraket”, schrijft het Amerikaanse blad The National Interest. 

De prijs is wat de drone-bom bijzonder maakt. Een anonieme medewerker bij Kalashnikov, die eigenlijk niet mocht spreken met de pers, wou niet zeggen hoeveel hij precies zal kosten maar bevestigde het vermoeden dat hij “heel goedkoop zal zijn”. In dat opzicht laat zich een parallel trekken met hun iconische Kalashnikov. 

De AK-47 werd door de lage prijs, de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie het favoriete wapen van heel wat revolutionairen en misnoegde rebellen over de hele wereld. Vooral in Zuid-Amerika, Azië en Afrika speelde de “kalashnikov” een belangrijke rol in revoluties en verzetsbewegingen tegen koloniale mogendheden. Daaraan heeft het ook zijn image als verzetswapen te danken. Net als de AK-47 zou de kamikaze-drone heel toegankelijk zijn. 

Dreiging door proliferatie

“Ik zie de drone als een democratisering van de slimme bom”, zegt Nicholas Grossman, professor internationale betrekkingen aan de universiteit van Illinois en auteur van het book “Drones en terrorisme”. “Dit betekent de verspreiding van slimme bommen. De kloof tussen geavanceerde en kleinere legers wordt hierdoor gedicht”, aldus Grossman. 

Het Amerikaanse en Israëlische leger beschikt namelijk over gelijkaardige “slimme bommen”, maar de technologie wordt zeer strikt geheim gehouden en enkel met de beste bondgenoten gedeeld. Die exclusiviteit zou dus verdwijnen. “Wie zo’n drone koopt, kan een doelwit op de grond raken met een ongeëvenaarde precisie, tenzij dan bij de bommen van het Amerikaanse leger”, zegt Grossman. 

De mogelijke proliferatie van drone-bommen doet alarmbellen rinkelen in verband met terrorismegevaar. Denk aan de moordaanslag met een drone op de Venezolaanse president Maduro van vorig jaar. De sluiting van de luchthavens van Londen, Dublin, New York en Dubai omwille van de aanwezigheid van drones in het luchtruim toont volgens de Washington Post ook aan dat Westerse landen niet voorbereid zijn op een mogelijke aanslag met drones. 

Nuance

Nick Waters, een voormalige Britse agent en drone-expert, denkt niet de terroristen nu massaal de Kalashnikov-drone zullen aanschaffen. Volgens hem zullen ze eerder geneigd zijn huisgemaakte bommen te bevestigen aan goedkopere, commerciële drones, zoals IS bijvoorbeeld heeft gedaan in Mosul en Raqqa in Irak en Syrië. 

Volgens Grossman zal de nieuwe kamikaze-drone aanzetten om een betere manieren te ontwikkelen om op de dreiging te reageren. “Dit product betekent zeker een grotere militaire slagkracht van verschillende naties en groeperingen maar het is niet iets waar we niet mee om kunnen”.  
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK RASSCHAERT

  Bestaan er andere? Je denkt toch echt niet dat de drone ontwikkeld werd om medicijntjes rond te sturen?

 • Gino Denil

  Een beetje slimme amateur kan dat ook wel in elkaar knutselen.

 • Pieter Janssens

  Soms zijn de simpelste dingen een effectief goed wapen, Matrice 600-drone kan makkelijk 5kg dragen, 2.500m hoogte en 5km ver vliegen. Als je die extra 5kg kan laten droppen vanop 2km. Dan zou ik niet in Doel willen wonen. Ook kan je er niets tegen beginnen... want snachts ziet je hem niet

 • Janneke Alsberg

  Mr Waters, de drone expert ''denkt niet'' dat de terroristen interesse hebben in de Kalasnikov-slimme bom drone. Ik ben geen expert maar ik ben er wel zeker van. Terroristen zijn nu in opperste staat van extase bij de idee van vloten vliegende precisie bommen. En het Westen gaat ernaar staren als een uitgemergelde, levensmoede oude, zieke koe, blij dat het einde van haar ontzaglijk lijden nabij is.

 • Jens Vranckx

  Dat dit nog mag