Kagame wil dat VS zich niet langer bemoeien met interne Rwandese keuken

Paul Kagame
AFP Paul Kagame
De Rwandese machthebber Paul Kagame heeft de Verenigde Staten opgeroepen, zich niet langer te bemoeien met de interne Rwandese politiek. Hij deed dit nadat de Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power zich "bezorgd" had geuit over een derde opeenvolgende presidentsmandaat voor Kagame, de feitelijke baas van het land van de duizend heuvels sinds de overwinning van zijn RPF bij de burgeroorlog van 1994. Die militaire zege dankte de in de VS militair opgeleide Kagamé vooral aan steun uit ... de VS. Rwanda is sedertdien van de Franstalige naar de Engelstalige gemeenschap overgestapt.

In een bericht op twitter liet Kagame weten dat het aan de Rwandezen is om over de politieke toekomst van hun land te beslissen. Dat Rwandese volk heeft toevallig onlangs het parlement in een petitie "verzocht" de grondwet dusdanig te wijzigen dat Kagame er als vader des vaderlands nog een termijntje kan bijdoen - een verzoek dat de afgevaardigden in Kigali niet konden weigeren. Er volgt nu een referendum waarin de Rwandezen hun eigen "verzoek" gaan goedkeuren. Een schril contrast met buurlanden Burundi en Congo, waar Nkurunziza en Kabila tegen de wil van het volk in (willen) blijven regeren.

Power had dinsdag Kigali verzocht, het goede voorbeeld inzake 'goed bestuur' te blijven. Tot voor enkele jaren was Kagame voor het Westen het toonbeeld van hoe het in Afrika moest. De jongste tijd wordt de naam van Kagame steeds vaker gekoppeld aan het woord autoritair.