Kaboel in shock: vrouw loopt met blote benen door de stad

Hayat Ensafi
Een kleedje tot op de knie is zo gemeengoed in ons straatbeeld dat we er helemaal niet meer van opkijken. Maar in Afghanistan ligt dat duidelijk anders. De hoofdstad Kaboel is in shock nadat foto's opdoken van een vrouw die de straten onveilig maakte met haar blote benen.

In het streng islamitische Afghanistan is het gebruikelijk dat vrouwen het hele lichaam bedekken. Dames die dat niet doen, vallen dan ook onmiddellijk op.

Zo nam journalist Hayat Ensafi foto's van een vrouw met blote benen die zich gehaast (op kousenvoeten) door het centrum verplaatste. Ze negeerde Ensafi toen hij met haar een gesprek probeerde aan te knopen. Over de beweegredenen van de vrouw is dan ook niets geweten. Maakte ze een politiek statement of was ze verward? De meningen lopen uiteen. Sommigen suggereerden dat het misschien om een prostituee ging.

"Ik wist dat ik dit bijzondere moment moest vastleggen op de gevoelige plaat omdat ik hier nog nooit een vrouw met blote benen heb zien rondlopen", zei de journalist aan de BBC.

Opmerkelijk: in een land met amper internet, is het beeld toch viraal gegaan. Op straat is de vrouw met de blote benen hét gespreksonderwerp.