Kabila zwijgt in nieuwjaarstoespraak over geweld en eigen toekomst

REUTERS
De Congolese president Joseph Kabila zegt in zijn nieuwjaarstoespraak niets over zijn eigen politieke toekomst. De organisatie van de langverwachte presidentsverkiezingen, gepland voor 23 december, noemt hij wel "onherroepelijk". In de toespraak, die gisteren werd uitgezonden maar al eerder werd opgenomen, zegt de president logischerwijs ook niets over de repressie van de betogingen waarbij gisteren zeker acht doden vielen.

Al sinds januari 2001 leidt Kabila het land, en normaal liep zijn tweede (en volgens de grondwet laatste) termijn af op 19 december 2016. Het regime en de oppositie sloten op oudejaarsavond 2016 echter een akkoord waardoor de president nog een jaar respijt kreeg om verkiezingen te organiseren. 

Hoewel die nog altijd op zich laten wachten, stond 2017 voor de president toch in het teken van de uitvoering van dat zogenaamde Sylvesterakkoord. Kabila verwijst daarvoor onder meer naar de vorming van een "regering van nationale eenheid" in maart, en de installatie van een raad die zich buigt over de opvolging van het Sylvesterakkoord. Zowel de regering als die raad worden geleid door voormalige oppositiepolitici die overliepen naar het regime. Nog volgens Kabila moeten de stappen die in 2017 al gezet zijn "op onherroepelijke manier leiden naar de organisatie van verkiezingen". 

Volgens de Congolese grondwet mag Kabila niet opnieuw kandidaat zijn, maar mag hij wel aanblijven tot zijn opvolger is verkozen. Over zijn eigen plannen in 2018 zwijgt Kabila in alle talen.

Ook in Brussel wordt geprotesteerd tegen een nieuw mandaat van Kabila.
Photo News Ook in Brussel wordt geprotesteerd tegen een nieuw mandaat van Kabila.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Lenaerts

  Een nieuwjaarstoespraak? Ik wist niet dat die echt kon spreken.

 • Gerard Braeckmans

  Juist, Willy Van Den Berghe, maar het westen wil daar 'de juiste man op de juiste plaats' om aan de grondstoffen en rijkdommen te kunnen. De bevolking is bijzaak.

 • FRANK WILLEMS

  Wel gesteund door belgie en vele met B paspoort ,als je weet voor hoeveel miljard zaken er worden gedaan door B maatschappijen

 • William Van Den Berghe

  Dat ze daar in Afrika al die dictators en hun graaiende en stelende aanhang die met geweld aan de macht zijn eens opruimen en de bevolking moet er niet meer op de vlucht.

 • Alfons Verbist

  Nog iemand die in het rijtje der wereldgekken thuis hoort. Wat kan macht iemand toch ver drijven om zijn egoïsme boven de bevolking te stellen.