Kabila stelt regering van "nationale samenhang" aan

BELGA
De Congolese president Joseph Kabila heeft een regering van "nationale samenhang" aangesteld onder leiding van premier Augustin Matata Ponyo, die herbenoemd werd. Dat blijkt een verordening die vandaag werd voorgelezen op de Congolese staatstelevisie.

De regering telt 48 leden. Ze vloeit voort uit een belofte van Kabila in oktober 2013 naar aanleiding van het nationaal overleg, waaraan vertegenwoordigers van de presidentiële meerderheid, de oppositie en het maatschappelijk middenveld deelnamen.

De nieuwe regering heeft de deur op een kier gezet voor bepaalde oppositiepartijen maar ze wordt wel nog gedomineerd door de presidentiële meerderheidspartij, waarin enkele zwaargewichten teruggekeerd zijn.

De politieke opening kwam er vooral richting Mouvement de libération du Congo (MLC), de op één na grootste oppositiepartij, waarvan leider Jean-Pierre Bemba berecht wordt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, en de partij van senaatsvoorzitter Léon Kengo wa Dondo.

De aanstelling van de regering maakt een einde aan een lange periode van onzekerheid die de werking van regering zwaar heeft belemmerd. Het uittredende kabinet heeft de lopende zaken gedurende meer dan een jaar voor zich uitgeschoven.