Justitie zoekt derde verdachte voor dodelijke steekpartij in Chemnitz

Tijdens een van de betogingen tegen migranten - als reactie op de dodelijke steekpartij - houdt een man een bordje omhoog met het opschrift "Je bent meer vreemd voor ons dan een vluchteling".
AFP Tijdens een van de betogingen tegen migranten - als reactie op de dodelijke steekpartij - houdt een man een bordje omhoog met het opschrift "Je bent meer vreemd voor ons dan een vluchteling".
Justitie in het Duitse Chemnitz is op zoek naar een derde verdachte van een steekpartij vorige maand waardoor een 35-jarige Duitse man om het leven kwam. Het incident leidde tot een rumoerige periode in de stad met een reeks demonstraties en rellen.

Op dit moment worden twee mannen vastgehouden als verdachte van de steekpartij. Justitie gaat er voorlopig vanuit dat het gaat om een Irakees en een Syriër, maar omdat beiden eerder al valse papieren toonden, is dat niet zeker. De derde verdachte zou een asielzoeker uit Irak zijn.

Demonstraties van rechts-extremisten
Na de steekpartij op 25 augustus, werden migranten op straat in Chemnitz aangevallen. De dagen daarna waren er demonstraties van rechts-extremisten, populisten en linkse-extremisten. Maandag kwamen naar schatting 65.000 mensen in de stad naar een reeks optredens gericht tegen rechts.

Tegendemonstraties

De livestream van het 'Wij zijn met meer'-optredens - het concert dat zich richt tegen vreemdelingenhaat - in de Oost-Duitse stad is al door bijna een miljoen mensen bekeken. Een woordvoerster van YouTube Duitsland vertelde vanmiddag dat tot dusver 947.000 mensen de videoregistratie op internet hebben aangeklikt.

Het concert, dat in totaal vierenhalf uur duurde, lokte ongeveer 65.000 bezoekers. Bands als Kraftklub, Feine Sahne Fischfilet en Die Toten Hosen, en een aantal bekende rappers traden gratis op om hun afkeer te tonen van vreemdelingenhaat, racisme en rechtsradicaal geweld. De beelden werden live via YouTube verspreid.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Gijbels

  Raar hoe de normale mens hier als rechts extremist wordt gelabeld. Gewoon omdat we het beu zijn dat er niet naar ons geluisterd wordt en men ons tracht te vervangen. Onze cultuur is het waard te verdedigen! Open de ogen tegen de globalisten en marxisten. Onze grootouders en voorouders zouden zich diep schamen hoe wij hun erfenis weggooien.

 • Frank Triolet

  Ja was Gratis hé dan komt er Volk

 • Ronald Beintema

  Extreem rechts bestaat niet!!! Het zijn gewoon realistische mensen die opkomen voor eigen volk en cultuur!!!

 • Paul Boutsen

  Best dat er betogingen waren, anders verdween deze moord ook weer in de doofpot.

 • Gerôme Vereecke

  Wedden dat die wél de uitgang gevonden heeft?