Justitie VS eist tot 9 jaar cel tegen oud-adviseur Trump

Roger Stone, voormalig campagneadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, arriveert bij de rechtbank in Washington DC, waar hij zich moest verantwoorden voor het belemmeren van de rechtsgang en beïnvloeding van getuigen. (15/11/2019).
REUTERS Roger Stone, voormalig campagneadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, arriveert bij de rechtbank in Washington DC, waar hij zich moest verantwoorden voor het belemmeren van de rechtsgang en beïnvloeding van getuigen. (15/11/2019).
De Amerikaanse justitie heeft 7 tot 9 jaar cel geëist tegen Roger Stone, voormalig (campagne)adviseur en rechterhand van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt nieuwsdienst Reuters.

In november werd de 67-jarige Stone door een jury schuldig bevonden aan het voorliegen van het Huis van Afgevaardigden, belemmering van de rechtsgang en het beïnvloeden van getuigen, maar de strafeis werd toen nog niet bekendgemaakt.

De strafbare feiten hebben betrekking op het contact dat de voormalig adviseur had met Wikileaks tijdens de presidentscampagne van Donald Trump. Wikileaks publiceerde in 2016 talloze gehackte emails van het campagneteam van Hillary Clinton, Trumps Democratische tegenstreefster. 

De Russische geheime dienst zou verantwoordelijk zijn geweest voor de diefstal van de mails. De publicatie van de emails was koren op de molen van Trumps campagne, en zou mogelijk de uitkomst van de verkiezingen hebben beïnvloed.

Stone is een van de medewerkers van president Trump die door speciaal onderzoeker Robert Mueller is aangeklaagd. Trumps campagneleider Paul Manafort kreeg in maart vorig jaar een celstraf van 7,5 jaar voor onder meer bank- en belastingfraude.

Stone heeft het contact met Wikileaks en andere aantijgingen altijd ontkend en de rechtszaak herhaaldelijk ‘politiek gemotiveerd’ genoemd. 

Op 20 februari krijgt Stone van de rechtbank te horen welke straf hem wacht. 

Documentaire

Adviseur Stone, die zichzelf regelmatig een “agent provocateur” noemde, en het hoofd van voormalig president Richard Nixon op zijn rug heeft laten tatoeëren, werd enkele jaren geleden bekend bij het grote publiek dankzij een documentaire over zijn omstreden carrière als politiek adviseur. ‘Get me Roger Stone’ ging in 2017 in premiere op Netflix.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • monique bolen

  Wat je leest over TRUMP en zijn gevolg valt een mens achterover, dat het niet altijd met de waarheid strookt ok maar het kunnen toch niet altijd leugens zijn die er verteld worden. Als medewerkers niet in de rij lopen worden ze de laan uitgestuurd en beschuldigd. wat ik vooral niet begrijp dat er zoveel Amerikanen nog in deze persoon geloven of er word in de media veel achtergehouden als het niet met de waarheid strookt.

 • guido Bervoets

  Samenwerken met Trump brengt uw carrière ernstige schade toe. De meeste van zijn campagnemedewerkers, regeringsleden en familieleden zijn betrapt op leugens en fraude, zijn moeten opstappen, gillend weggevlucht, moesten een stap opzij zetten en belandden in de cel. Zijn presidentschap ligt bezaaid met verwoeste carrières en lijken die uit kasten vallen. Iedereen is schuldig behalve Trump - die is zo onschuldig als een pasgeboren baby.

 • luc baken

  Gerechtigheid en Justitie stellen in belgie veel meer voor , hier steunen we de terroristen van IS met 5000 euro per dag

 • guido Bervoets

  Gerechtigheid en Justitie stellen niks meer voor in de VS. De VS valt nog het best te vergelijken met een bananenrepubliek. Stone zal zonder twijfel schuldig bevonden worden maar zal door Trump een general pardon en volledige schuldkwijtschelding krijgen.