Justitie in Catalonië in actie tegen premier: symbolen van separatisten verwijderen of mogelijk uit ambt gezet worden

Quim Torra omringd met gele linten ter steun aan de opgepakte politici in het Catalaanse parlement in Barcelona.
EPA Quim Torra omringd met gele linten ter steun aan de opgepakte politici in het Catalaanse parlement in Barcelona.
Het Openbaar Ministerie in Catalonië gaat de separatistische premier van de regio, Quim Torra, vervolgen wegens zijn weigering om symbolen van de separatisten van openbare gebouwen te verwijderen. Dat had de Spaanse kiesraad in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in april geëist, omdat er niet gestemd mag worden in panden die vol hangen met symbolen van een bepaalde partij. Torra kan uit zijn ambt worden gezet, als hij schuldig wordt bevonden.

Torra is de opvolger van de in 2017 uitgeweken separatistische premier Carles Puigdemont. Hij nam de benen na de organisatie van een illegaal en chaotisch verlopen referendum over onafhankelijkheid in oktober dat jaar. Een aantal Catalaanse bewindslieden is toen gearresteerd. Ze staan in Madrid terecht op verdenking van gesjoemel met overheidsgeld en rebellie.

De separatisten drukken steun aan die beklaagden uit met gele linten. Die linten hangen in allerlei afmetingen in Catalaanse overheidsgebouwen. Ook de vlag van de separatisten, een Catalaanse oranjegeel gestreepte vlag met een blauwe driehoek en ster aan de linkerkant, hangt aan en in overheidsgebouwen.

EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Die Torra zal niet stoppen met provoceren want er zijn verkiezingen op komst.Hij vraagt niet liever om als zogezegd politiek slachtoffer verder te kunnen doorgaan .Er is een grondwet en die moet gerespecteerd worden, punt andere lijn.en dat heeft met dictatuur niets te maken wat sommige nostalgische NVA'er s er ook mogen over denken.

 • james vroman

  Europa denkt er net zo over ...

 • Erwin Lambrechts

  ja daar zou de EU beter eens op reageren maar een echte Dictatuur laten ze ongemoeid schandalig

 • Hans Verhelst

  Het is volledig normaal dat publieke gebouwen gevrijwaard zijn van het politieke gedachtengoed. Deze moeten toegangkelijk zijn voor ELKE burger, ongeacht hij of zijn overtuiging.

 • steven de vos

  Tendentieus ! Het is niet de schuld van de Catalanen dat het onafhankelijkheidsreferendum chaotisch verlopen is, maar van de Spanjaarden ic de Spaanse oproerpolitie, die ongewapende burgers belette om te stemmen. Trouwens wat heeft een vreedzaam referendum te maken met rebellie en misbruik?