Jury veroordeelt agente VS wegens mishandeling

De oma van de overleden arrestante, de 91-jarige Ada Moses, staat de pers te woord over de dood van haar kleindochter.
AP De oma van de overleden arrestante, de 91-jarige Ada Moses, staat de pers te woord over de dood van haar kleindochter.
Een Amerikaanse politieagente uit Los Angeles is door een jury veroordeeld wegens mishandeling. Volgens de juryleden heeft de vrouw extreem geweld gebruikt tegen een arrestante die geboeid was. De vrouw overleed later.

De agente, de blanke 50-jarige Mary O'Callaghan, zou de zwarte 35-jarige Alesia Thomas tijdens de arrestatie in 2012 herhaaldelijk hebben geschopt. Een dashboardcamera in de politieauto maakte opnames van de mishandeling. Zelf pleit de agente onschuldig te zijn.

Advocaat Robert Rico zei beroep te zullen aantekenen tegen de uitspraak. "Ik ben er heilig van overtuigd dat er geen buitensporig of onnodig geweld is gebruikt door mijn cliënte." Op de beelden is te zien dat O'Callaghan de geboeide vrouw op de achterbank van de politieauto zeker zeven keer in de lies, buik en bovenbeen schopt. Thomas verloor het bewustzijn en overleed later in het ziekenhuis.

Onbesproken gedrag
Volgens het politierapport verzette de 103 kilo zware vrouw zich tegen haar arrestatie. De vrouw zou onder invloed van cocaïne zijn geweest. Bij de autopsie zouden er geen sporen van geweld of inwendige bloedingen zijn aangetroffen. Volgens het rapport is de agente gedurende haar 19-jaar lange diensttijd van onbesproken gedrag geweest.

Op 23 juli doet de rechter uitspraak over de strafmaat. O'Callaghan kan een maximale gevangenisstraf krijgen van drie jaar.

De politie in de Verenigde Staten staat de laatste maanden enorm onder druk wegens het buitensporige geweld tegen donkere burgers.