Jury in proces 'El Chapo' zal anoniem over lot drugsbaron kunnen beslissen, uit bescherming tegen wraakacties

Joaquin "El Chapo" Guzman.
REUTERS Joaquin "El Chapo" Guzman.
De jury in het aanstaande proces tegen Joaquín 'El Chapo' Guzmán kan anoniem over het lot van de Mexicaanse drugsbaron beslissen. Rechter Brian Cogan heeft het verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie ingewilligd, liet Justitie in de VS vandaag weten.

Cogan motiveerde zijn besluit door onder meer te wijzen op de gewelddadigheid van Guzmán. Als baas van het Sinaloa-kartel liet hij door huurlingen honderden mensen vermoorden, mishandelen of ontvoeren. Hij zit in New York in eenzame opsluiting om contacten met de buitenwereld te verhinderen.

Bovendien hebben vermoedelijke handlangers al laten verstaan dat ze Guzmán willen helpen. Een bewijs daarvoor is bijvoorbeeld een door Californische gedetineerden gefilmde videoboodschap, die in januari op Youtube opdook. "Wij zijn de 'killers', die zich om hem zullen bekommeren", zeiden de gevangenen daarin in het Spaans volgens de Los Angeles Times. Ze verklaarden dat Guzmán daar over "meer dan 3.500 soldaten" beschikt.

Door Cogans beslissing kunnen reporters noch de procespartijen de namen en privé- of werkadressen van de twaalf juryleden inkijken. Bovendien zullen die door de Marshals Service -de politie van het Amerikaans ministerie van Justitie- gedurende de hele duur van het proces afgeschermd worden van de buitenwereld. Het proces zal waarschijnlijk in september in New York beginnen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Anoniem lijkt me ook het beste. Beter dat ze niet weten wie je bent of ze blazen je kaars uit.