Juncker wil Hongaarse premier Orban niet meer in Europese Volkspartij

Viktor Orban en Jean-Claude Juncker in 2015.
Photo News Viktor Orban en Jean-Claude Juncker in 2015.
Jean-Claude Juncker vindt dat de Hongaarse premier Viktor Orbán niet meer thuishoort in de Europese Volkspartij (EVP), de christendemocratische fractie in het Europees Parlement. De voorzitter van de Europese Commissie zegt tegen de Franse krant Le Monde dat hij Orbán dat vorige maand ook duidelijk heeft gemaakt.

De regering van Orbán, die zijn land wil omvormen tot een "illiberale democratie" ligt al geruime tijd onder vuur in Brussel. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde in september voor het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. Het parlement vindt dat de ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland de Europese waarden bedreigen.

Ook Juncker oordeelt streng over de Hongaarse leider. "Meneer Orbán heeft geen plaats meer in de EVP", zegt de voormalige premier van Luxemburg, die zelf een christendemocraat is. De uitspraken van Orbán zijn volgens Juncker strijdig met de christendemocratische waarden van de "EVP-familie", waar de Fidesz-partij van de Hongaarse leider bij is aangesloten.
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Roland Vanlerberghe

  Er zijn andere fracties waar hij meer dan welkom is.

 • Gino Denil

  Orban heult nu met de Chinezen. Die kunnen we hier dus missen. Niets mis met de Chinezen. Maar wel met iemand die de Europese belangen opoffert voor hen.

 • jos robben

  juncker zou zich beter de vraag eens stellen of hij nog gewenst is

 • leppens victor

  Dus een democratisch verkozen partij die aan haar verkiezingsbeloften voldoet is ongewenst in de eu,Iedereen moet de verfoeide ideologie van sukkels als Juncker en co.accepteren. mvg.vanuit Veszprém.

 • Michel Jozef

  Maar "proportionele" liberale democraten, zoals Mariano Thyssen en Rajoy mogen lekker in de EVP familie blijven. Wat zeg ik, dat zijn lichtende voorbeelden. Nog een Jean Kludde erbij en geef ze alle drie de Nobelprijs voor Europese Waarden(loos).