Juncker wil afschaffing van switch tussen zomer- en winteruur: "Dat zullen we vandaag beslissen"

Jean-Claude Juncker
REUTERS Jean-Claude Juncker
De Europese Commissie wil vandaag nog beslissen over de afschaffing van de zomer-en wintertijd. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd aan het Morgenmagazin op de Duitse omroep ZDF. "De mensen willen dat, wij doen het", zei hij daar. Uit de online peiling die de Commissie deze zomer over het thema organiseerde, bleek dat een meerderheid ervoor kiest om onafgebroken in de zomertijd te leven, dus twee uur voor Greenwich Mean Time. Dat zal ook het voorstel van de Commissie zijn. Na de Commissie moeten ook nog het parlement en de lidstaten hiervoor hun goedkeuring geven.

De Europese Commissie organiseerde van begin juli tot midden augustus een openbare consultatie waarin burgers zich mochten uitspreken over de zin of onzin van de omschakeling tussen winter- en zomeruur. Meer dan 80 procent van de Europeanen koos voor de afschaffing van de halfjaarlijkse switch.

Meer dan 4,6 miljoen Europeanen namen deel, een absoluut record voor de openbare consultaties die de Commissie regelmatig op touw zet. De Commissie heeft de resultaten nog niet bekendgemaakt, maar ze lekten eergisteren uit via een Duitse krant.

"Slechts een element om rekening mee te houden"
De meeste voorstanders van een afschaffing verkiezen onafgebroken in de zomertijd te leven, dus twee uur voor Greenwich Mean Time. Momenteel draaien we tijdens de wintermaanden een uur terug, tot één uur voor GMT. "Als men de burgers om advies vraagt over een onderwerp past het ook vervolgens te doen wat zij wensen", aldus Juncker.

Een commissiewoordvoerder beklemtoonde echter dat de peiling zelf geen bindende gevolgen zal hebben. "Dit is geen referendum, maar een element waarmee we rekening houden wanneer we onze beleidsaanbeveling zullen doen." 

Overleg
Er volgt nu nog overleg met stakeholders, zoals het Europees Parlement. Dat had eerder dit jaar het debat over het winter- en zomeruur opnieuw aangezwengeld. Een eventueel voorstel tot afschaffing moet goedgekeurd worden door het parlement en de lidstaten.

Het parlement liet in het verleden al blijken ook een voorstander te zijn van de afschaffing. Onder de lidstaten zijn er wel nog enkele voorstanders van zomer- en wintertijd, maar het zou niet om een meerderheid gaan. 

Kris Peeters.
Photo News Kris Peeters.

Peeters: "Meer ongevallen, geen energiebesparing"
Vicepremier Kris Peeters is tevreden dat Juncker van plan is om komaf te maken met de zomer- en wintertijd. Hij herinnert eraan dat hijzelf daar al enkele keren voor gepleit heeft. 

"Er zijn goede argumenten om het verschil tussen winter- en zomertijd af te schaffen. Zo blijkt onder andere dat de dagen na de overgang er meer verkeersongevallen zijn. De energiebesparing die ermee gepaard zou gaan, is dan weer beperkt of zelfs onbestaande." 

"Als u kijkt naar arbeid en de situatie van de mensen die moeten gaan werken, is dat ook niet positief. Bovendien veroorzaakt het heel wat last bij mensen die zich moeten aanpassen, vooral bij jonge kinderen." Peeters pleit er wel voor dat de Europese Commissie garanties inbouwt opdat de afschaffing in heel de Europese Unie op hetzelfde moment gebeurt. 

Premier Charles Michel is "persoonlijk voorstander", zei hij na afloop van de ministerraad. De zaak is echter nog niet formeel binnen de regering besproken. 
364 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ignace De Graeve

  De beslissing zal wéér mooi zijn ...

 • Noël Abbeel

  Nog vele malen vergaderen want ze zoeken reden om geld te verbrassen ipv een referendum voor het volk te organiseren en direkt te beslissen vb. langs internet....

 • Johan Vandekerckhove

  Allé...is het nu al beslist ? Of zullen ze er nog eens moeten voor bijeen komen ?

 • guy vermeulen

  liever winteruur ,in de morgen vroeger licht en de avond vroeger donker . Een terasken zal ik wel doen als het donker is. Om 22u is toch normaal uur om te slapen en om 05u de dag te starten .

 • Rudiger de Win

  Dat ze een voorbeeld nemen aan de Britten... Die hebben daar nooit aan mee gedaan en dat ze de natuurlijke tijd in acht nemen... Beter voor mens en dier... Die cinéma moest al lang opgelost zijn... Is oubollig en heeft geen enkel nut de dag van vandaag behalve dat je de mensen iets oplegt