Juncker: "We hebben CETA nodig, het is het beste akkoord dat we ooit afsloten"

Links president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, en rechts president van de Europese Raad Donald Tusk.
AP Links president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, en rechts president van de Europese Raad Donald Tusk.
De Europese Unie heeft het vrijhandelsverdrag met Canada nodig, want het is het beste verdrag dat Europa ooit onderhandeld heeft. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd op het einde van dag 1 van de Europese top. Tijdens hun diner kregen de EU-leiders te horen dat de Waalse regering nog steeds 'neen' zegt tegen CETA.

Uitzonderlijk kon Juncker niet de hele vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders bijwonen, zei hij op zijn persconferentie. "Ik ben betrokken in parallelle discussies met Canada en Wallonië en die gaan vannacht en morgenochtend verder. Het is de bedoeling die tot een goed einde te brengen."

Deadlines
De EU heeft België - de facto Wallonië - tot vandaag de tijd gegeven om CETA goed te keuren. Nu de Waalse regering nog steeds weigert, begint de tijd te dringen. Ook al weigert minister-president Paul Magnette zich te laten opsluiten door deadlines.

"We moeten een akkoord vinden, want het is het beste vrijhandelsverdrag dat we ooit afgesloten hebben", zei Juncker. "Als we geen verdrag met Canada kunnen goedkeuren, zie ik niet in hoe dat met andere delen van de wereld wel nog zouden kunnen." Eerder had ook Europees president Donald Tusk gewaarschuwd voor het einde van de Europese handelsverdragen.

Patstelling
Ondanks de patstelling waarin de EU, Wallonië en Canada zich bevinden, is Juncker naar eigen zeggen nog steeds hoopvol dat er een oplossing uit de bus kan komen. Op het nieuws dat Wallonië rechtstreeks met Canada onderhandelt, werd volgens bronnen "met verbijstering" gereageerd in de coulissen van de top.

Vandaag om 10 uur gaan de Europese leiders opnieuw rond de tafel zitten. De schijnwerpers zullen ongetwijfeld op de Belgische premier Charles Michel gericht zijn.