Juncker waarschuwt Rusland voor chantage in energiedossiers

Jean-Claude Juncker.
REUTERS Jean-Claude Juncker.
De Europese Unie aanvaardt geen "chantage" in energiedossiers. Zo heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vandaag gereageerd op de Russische aankondiging dat de aanleg van de South Stream-gaspijpleiding geschrapt wordt.

South Stream moet gas van het Russische concern Gazprom via Bulgarije, Servië, Hongarije en Slovenië naar Italië brengen. Ook andere Europese landen zouden van de nieuwe pijplijn profiteren. Begin deze week kondigde president Vladimir Poetin echter aan dat het project gestaakt wordt omdat de Europese concurrentieregels te veel belemmeringen zouden veroorzaken.

"Wij willen dat er gas geleverd kan worden aan Bulgarije en heel Europa. We aanvaarden geen chantage in energiedossiers", zo reageerde Juncker vandaag. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, die instaat voor de naleving van de concurrentieregels, zijn de problemen echter "niet onoverbrugbaar". "De bal ligt in het kamp van Rusland", zei hij op een persconferentie met de Bulgaarse premier Boyko Borisov.

Nieuwe spanningen

Ook Borisov meent dat de Russische beslissing nog niet definitief is. Sofia heeft alleszins nog geen officiële mededeling uit Moskou ontvangen. De premier beklemtoonde dat zijn land veel heeft geïnvesteerd in South Stream en nog steeds wil dat het project doorgaat. Volgende week plegen ministers van de betrokken Europese landen overleg in Brussel.

Bovenop de aanslepende crisis in Oekraïne zorgt het belangrijke gaspijplijnproject alleszins voor nieuwe spanningen tussen Rusland en de Europese Unie. "Rusland is momenteel een strategisch probleem", erkende Juncker, "ik hoop dat Rusland morgen weer een strategische partner wordt."