Juncker misnoegd over groot aantal commissarissen in Davos

Jean-Claude Juncker
epa Jean-Claude Juncker
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is niet opgezet met het grote aantal commissarissen dat vorige maand deelnam aan het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Dat blijkt uit het verslag van een vergadering van de Commissie.

Aan het WEF in Davos nemen elk jaar duizenden toppolitici, bedrijfsleiders en vertegenwoordigers van ngo's en andere organisaties deel. Ook de Europese Commissie was twee weken geleden goed vertegenwoordigd. Op een bepaald moment waren tien van de 28 EU-commissarissen in Zwitserland aanwezig.

Dat is niet naar de zin van voorzitter Juncker. Tijdens de Commissievergadering van 17 januari drukte hij daar zijn ongenoegen over uit, blijkt uit het vandaag vrijgegeven verslag. Hij waarschuwde dat er vooral geen "politiek opbod" mag ontstaan dat de eenheid van de EU zou kunnen ondermijnen.

Gevraagd naar een reactie, zei Junckers woordvoerder donderdagmiddag dat "het geen geheim is dat Jean-Claude Juncker geen fan is (van het WEF, red.) en er al vele jaren niet meer is geweest".

Op de opmerkingen van Juncker gingen de andere commissarissen niet in, leest het verslag.