Juncker: "Kans op brexitakkoord is groter geworden"

Jean-Claude Juncker.
AFP Jean-Claude Juncker.
De kans dat er een brexitakkoord komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen dagen groter geworden. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd in een interview met Oostenrijkse media. Hij is niet zeker dat er tegen oktober een akkoord zal zijn, maar tegen november zou dat wel moeten lukken.

Juncker kreeg de vraag of er bij de volgende ontmoeting van Europese leiders een akkoord zal zijn. "Zo ver zijn we nog niet. Maar we zijn nog steeds vastberaden om een akkoord met de Britse regering te bereiken", aldus de Commissievoorzitter. Hij herhaalde bovendien dat een 'no-deal scenario' slecht zou zijn voor zowel de EU als het VK.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier verklaarde vorige maand al dat in november een akkoord bereikt zou kunnen worden, indien beide zijden realistisch blijven. En ook Alan Duncan, de staatssecretaris voor Europese Zaken, zei onlangs dat hij ervan overtuigd is dat er in oktober of in november een deal op tafel zal liggen.

"Gemoedelijkere sfeer"
Gisteravond nog toonden EU-functionarissen zich optimistisch over de voortgang van de onderhandelingen. Ze lieten weten dat de sfeer bij de gesprekken over de Ierse grens gemoedelijker is geworden. Die verklaring zorgde ervoor dat de Britse pond aan waarde won tegenover de euro en de dollar. 

Enkele weken geleden had Europees president Donald Tusk nog gezegd dat de plannen van premier Theresa May "onwerkbaar" waren. Vorige donderdag riep Tusk May dan weer op om ter zake te komen en een akkoord over het Britse vertrek te sluiten. Het Verenigd Koninkrijk verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie.




6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Er is nog tijd. Wacht maar. May verdient in mijn ogen al een standbeeld.

 • Filiep Lapeire

  Beter België ook laten uitstappen dan zijn we toch al van het Europees circus verlost en dan maken wij de Britten tot onze vriend.

 • Marc Baeyens

  Praat van een politicus.

 • roland peeters

  Hij heeft bevestiging gekregen dat zijn drank niet langs de douane moet.Volgens mij heeft de redevoering die MAY gaf de schrik aangejaagd dat Londen via de landen van het "gemene best", de onderhandelingen met China,Rusland,Amerika,en het belastingvoordeel aan bedrijven,Europa eens naar de achtergrond kunnen schuiven.Kijk naar Unilever,de Britse aandeelhouders eisen en Nederland zit op de blaren.

 • Jef Heffens

  Allé drink er nog een glas op!