Juncker heeft, enkele dagen voor start, twijfels over Roemeens EU-voorzitterschap

Archiefbeeld - Roemeens premier Viorica Dancila (l.) en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie (r.)
AP Archiefbeeld - Roemeens premier Viorica Dancila (l.) en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie (r.)
Enkele dagen voor de start van het Roemeense voorzitterschap van de Europese Unie stelt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zich de vraag of het land hiervoor wel klaar is. "Technisch" is Roemenië wel goed voorbereid, zegt Juncker in de Duitse krant Welt am Sonntag. "Maar ik geloof dat de regering in Boekarest nog niet volledig begrijpt wat het betekent om de EU-landen voor te zitten. Om omzichtig te handelen is het ook nodig bereid te zijn naar anderen te luisteren, en moet de vaste wil er zijn om de eigen strijdpunten naar de achtergrond te schuiven. En dat betwijfel ik."

Roemenië werd in 2007 lid van de Europese Unie, en neemt op 1 januari voor de eerste keer de voorzittershamer over van Oostenrijk. Concreet betekent dit dat het vanaf dan zes maanden lang de Europese ministerraden zal voorzitten. Boekarest hoopt tijdens zijn zes maanden als EU-voorzitter voor een doorbraak te kunnen zorgen in verschillende belangrijke dossiers, maar de brexit en de Europese verkiezingen zullen wellicht weinig manoeuvreerruimte bieden.

De voorbije weken en maanden werden al regelmatig twijfels geuit bij de Roemeense regering. President Klaus Iohannis zelf zei een paar maanden geleden nog maar dat zijn land niet klaar was om het EU-voorzitterschap waar te nemen, maar met de recente benoeming van de ervaren diplomaat George Ciamba als minister van Europese Zaken is volgens Iohannis de "personeelscrisis" bezworen die was ontstaan nadat de vorige minister in november onverwacht was opgestapt.

Roemeens president Klaus Iohannis
AFP Roemeens president Klaus Iohannis

Meer dan Iohannis zal premier Viorica Dancila het gezicht zijn van het Roemeense voorzitterschap. De eerste vrouwelijke premier van het land leidt een coalitie van sociaaldemocraten en liberalen, maar beschikt in het parlement slechts over een zeer krappe meerderheid. Op 20 december overleefde de regering nog een vertrouwensstemming, die vooral ingegeven was door de vrees dat ze de strijd tegen de in Roemenië wijdverspreide corruptie niet ernstig neemt. Volgens Juncker kan Roemenië door deze crisis niet als "compacte eenheid" optreden in Europa. "Thuis moet er een gesloten fort zijn, om tijdens het voorzitterschap ook de eenheid van Europa te bevorderen." 

De hele situatie wordt nog bemoeilijkt door het feit dat niet premier Dancila, maar wel de socialistische partijvoorzitter Liviu Dragnea de touwtjes van de regering in handen houdt. Hij kan zelf echter geen eerste minister worden omdat hij veroordeeld is wegens machtsmisbruik.

Roemeens premier Viorica Dancila (l.) en de socialistische partijvoorzitter Liviu Dragnea (r.)
EPA Roemeens premier Viorica Dancila (l.) en de socialistische partijvoorzitter Liviu Dragnea (r.)7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • henri levich

  Voorzitterschap van de EU betekent dat men kan beslissen waar het geld uit de grote Fundsruif naartoe gaat. Op dag 2 Roemenië in Schengen,.... Corrruptie en chantage zijn er ingebakken en elke politici beschermt de andere. Onder Ceaucescu had elkeen werk, zag men niemand dronken op straat of prostitutie. Nu zijn méér dan 6 miljoen gevlucht voor de democratie. Het EU-voozitterschap = de tweede foute beslissing na het lidmaatschap.

 • Gilbert Vermeersch

  Zij hebben en moeten evenveel recht hebben als alle EU landen, anders leren ze het nooit.

 • Peter Stadtfeld

  Voor Juncker zijn er twee democratieën , degene die in zijn pas lopen , en degene die niet in zijn pas lopen. De laatste soort moet hij niet........

 • HUBERT VANHOVE

  Is Juncker ooit klaar geweest om voorzitter te zijn het getuigd wel van hoogmoed om een ander land in vraag te stellen

 • Jacques Delalieux

  Het was een van de grootste flaters in de EU geschiedenis, om in 2007 al de ex-Oostblok landen zomaar in de EU op te nemen. Zij waren daartoe helemaal niet klaar en het heeft in de andere EU landen een hoop miserie veroorzaakt, zowel economisch als menselijk. Dat had geleidelijk aan moeten gebeuren en onder bepaalde voorwaarden.