Juncker haalt uit naar Europese leiders: “Hemeltergend hypocriet over grensbewaking”

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.
AFP De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft de Europese lidstaten "hemeltergende hypocrisie" verweten in de discussie over een sterkere Europese grensbewaking. "Alle Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben meer dan twee jaar lang geëist dat de Europese buitengrenzen beter zouden worden beschermd", zei hij in de krant Welt am Sonntag.

“En nu komen er plots van overal bedenkingen. Dat ze een aanslag zijn op de nationale soevereiniteit, dat alles veel te snel gaat en dat de aantallen te hoog gegrepen zijn. Dat is toch van een hemeltergende hypocrisie."

De Europese Commissie had in september voorgesteld om tegen 2020 een permanente reserve van 10.000 manschappen ter beschikking te stellen van het Europese agentschap voor grensbewaking Frontex. Dat zijn er 8.500 meer dan nu. De staatshoofden en regeringsleiders hadden de bescherming van de buitengrenzen tegen illegale migratie tot prioriteit uitgeroepen op een Europese top eind juni.

Kritiek

Maar veel Europese lidstaten waren kritisch voor de Frontex-plannen van de Europese Commissie. Het Oostenrijkse EU-voorzitterschap, een alliantie van de conservatieve ÖVP en extreemrechtse FPÖ, stelde voor om de permanente reserve pas tegen 2027 op te voeren tot 10.000.

Juncker zei dat net diegenen die de grootste kritiek hadden op de gebrekkige bescherming van de buitengrenzen zich niet willen engageren. "Zo kan Europa niet functioneren. We moeten snel handelen, zodat we voorbereid zijn, en de Europese buitengrenzen ook werkelijk onder controle zijn." 

Bekijk ook:
83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Stock

  Mooi verhaal voor de statistieken.voor de rest brengt het geen zoden aan de dijk. Verboden zijn pushbacks, voor de show wat paraderen meer zal het niet zijn.

 • Lisette Theunis

  Als de eu bevolking het steeds moeilijker krijgt, de sociale zekerheid snel erodeert, zal het nut en de geloofwaardigheid van de geldversllinde elitaire machine het voorwerp van discussie worden. De grenzen zijn vandaag een enorme zeef en onze asielwetgeving wetgeving zijn het werkterrein van gewiekste advocaten. Een paar duizenden grensbewakers zal daar nog weinig kunnen aan veranderen. Het worden moeizame jaren voor de eu van Juncker.

 • Eddy van Dorst

  Het enigste hemeltergende hypocrisie”is hijzelf die zo onbekwaam is

 • Will Himpe

  Een verenigd Europa is een utopie! Dat is het resultaat van iets wat geforceerd wordt opgedrongen door een aantal machtswellustelingen. De regio's in Frankrijk, de staten in Amerika als voorbeeld nemend, die eenheid is langzaam tot stand gekomen, en zelfs daar zijn nog problemen. Het verenigd Europa is een totaal flop behalve voor de Europrofiteurs!

 • Robert Soeloo

  Europese leiders hebben terecht niet veel trek in een privé-militie van de EU commissie die gaat bepalen voor wie hun grens open gaat.