Juncker geeft Britten nog tot 12 april om deal goed te keuren: “Nadien geen bijkomend uitstel mogelijk”

AFP
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is bereid om de Britten nog tot 12 april te geven om het brexitakkoord in het Lagerhuis goed te keuren, zodat het op 22 mei met een akkoord uit de EU kan stappen. Maar na die datum "is er geen enkel bijkomend uitstel op korte termijn meer mogelijk".

De Britse premier Theresa May zoekt nog altijd naar een uitweg voor de brexit, nu ze er maar niet in slaagt het brexitakkoord dat ze eind vorig jaar met de EU sloot door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen. Gisterenavond kondigde ze na een urenlang overleg met haar regering aan dat ze een brexit zonder akkoord uitsluit. Daarbij vroeg ze om een nieuw, kort uitstel. Vandaag spreekt de premier met oppositieleider Jeremy Corbyn in de hoop over de partijgrenzen heen een oplossing te vinden. May heeft ook een ontmoeting met de Schotse premier Nicola Sturgeon.

De Europese leiders gaven haar tien dagen geleden al groen licht om de brexit uit te stellen tot 22 mei, als ze tenminste voor 29 maart de deal door het parlement kon krijgen. Omdat dat niet gelukt is, moet Europa instemmen met nieuw uitstel.

12 april is de ultieme datum. Als het Britse parlement zich tegen die dag niet kan uitspreken, is er geen enkele bijkomende verlenging op korte termijn meer mogelijk

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is bereid de Britse premier nog tot 12 april te geven. Dat kondigde hij deze middag aan in het Europees parlement. "Als het Verenigd Koninkrijk een uittredingsakkoord met een levensvatbare meerderheid kan goedkeuren tegen 12 april, dan zou de EU een uitstel tot 22 mei moeten accepteren", zei hij. “12 april is echter de ultieme datum. Als het Britse parlement zich tegen die dag niet kan uitspreken, is er geen enkele bijkomende verlenging op korte termijn meer mogelijk. Dan riskeren we het goede verloop van de Europese verkiezingen en het functioneren van de EU.”

Juncker blijft erbij dat het bestaande brexitakkoord "de beste optie is", maar wil in de politieke verklaring bij dat akkoord wel "flexibiliteit aan de dag leggen", zei hij. "We staan open voor een hele resem opties, gaande van een vrijhandelsakkoord, een douane-unie, tot de interne markt." 

"Of het zo gebeurt, hangt volledig van het Verenigd Koninkrijk af. De Europese Raad heeft ze alle tijd en ruimte gegeven. Mijn vriend Michel Barnier, de Europese hoofdonderhandelaar is klaar. Ik hoop op hetzelfde niveau van voorbereiding in Groot-Brittannië".

Tusk: “Laat ons geduldig zijn”

Gisterenavond riep Europees president Donald Tusk de overige 27 lidstaten van de Europese Unie al op tot “geduld”. “Laat ons geduldig zijn, zelfs indien we na vandaag nog steeds niet weten wat het resultaat zal zijn”, schreef hij op Twitter.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Ben nieuwsgierig of hij stand zal houden?stamp ze eruit en basta het heeft al genoeg tijd en geld gekost die poppenkast

 • Frank De Rycke

  En toch gaan ze er uit op één of andere manier Junkers ...het zal nog harde noten kraken zijn voor Europa gelijk hoe dat je het draait of keert , het is alleen maar uitstel van executie maar komen zal hij er !!

 • Heimo Davidts

  Krijgt juncker eindelijk verstand. Die britten zijn niets en deugen niet. Geen medelijden mee.

 • SAM Bedfort

  Juncker begrijpt nog steeds niet dat de Britten een harde Brexit willen. Het is net de EU die de Britten erbij wilt. Snel een harde Brexit en hopelijk volgen er nog enkele landen. Die kunnen dan een handelsovereenkomst sluiten, met respect voor hun soevereiniteit. Go Brexit!

 • Rob Hoek

  Dat is de eerste keer dat Juncker gelijk hebt. Ik mag die man niet maaar nu heeft hij gelijk en dan de harde brexit.