Juncker (EVP) eist voorzitterschap Europese Commissie op

AFP
De christendemocraten en conservatieven van de Europese Volkspartij hebben de overwinning opgeëist bij de Europese verkiezingen. "We zijn bezig de verkiezingen te winnen en eisen dus het voorzitterschap van de Europese Commissie op", zo tweette Jean-Claude Juncker rond 22 uur.

De Luxemburgse oud-premier is de kandidaat van de Europese Volkspartij om dit najaar José Manuel Barroso op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie.

De officiële resultaten van de Europese verkiezingen worden om 23 uur bekendgemaakt, maar exitpolls en prognoses sterken Juncker blijkbaar in het geloof dat de Europese Volkspartij de grootste politieke fractie in het Europees Parlement zal blijven. In de vorige legislatuur beschikte de formatie van conservatieven en christendemocraten over 273 van de 765 zetels. Tot de EVP behoren onder meer de Duitse CDU, de Franse UMP en de Belgische partijen CD&V en cdH.

Juncker is door de Europese Volkspartij naar voren geschoven als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het zijn echter de staatshoofden en regeringsleiders die rekening houdend met het verkiezingsresultaat een kandidaat moeten voordragen. Die kandidaat moet bovendien de steun krijgen van een absolute meerderheid van de verkozenen in het Europees Parlement.