Juncker en Tsipras ontmoeten elkaar voor 'constructief' gesprek

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker begroette Alexis Tsipras hartelijk.
AP Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker begroette Alexis Tsipras hartelijk.
De Griekse premier Alexis Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, hebben elkaar hartelijk begroet voor de camera's en zaten nadien kort samen. De twee gaan morgen weer samen rond de tafel zitten.

Het was een "vriendelijk gesprek", klonk het nadien bij een woordvoerder van Juncker. De Griekse regering sprak van "een constructief klimaat".

Angela Merkel houdt intussen een uitweg mogelijk uit de moeilijke onderhandelingen over de Griekse schulden. "Waar een wil is, is een weg", zei ze tijdens de Europees-Latijns-Amerikaanse top die vandaag start. De Duitse bondskanselier benadrukt wel dat er haast bij is: "Elke dag telt". De Griekse premier Tsipras mag wel met haar praten, maar "de onderhandelingen moeten gevoerd worden met de drie instellingen (Commissie, ECB en IMF)."

Merkel deed de verklaringen voor de top tussen de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen. Ze herhaalde ook dat het de bedoeling is de Grieken in de eurozone te houden. Als de Griekse premier Alexis Tsipras "wil praten met ons, gaan we dat natuurlijk doen", zei ze. Tsipras hoopt apart te kunnen gaan zitten met Merkel en de Franse president François Hollande om de onderhandelingen los te trekken. Want Athene wacht op een antwoord op het voorstel dat het maandag deed.

"Maar de onderhandelingen moeten verder gevoerd worden met de drie instellingen (EU, IMF en ECB)", aldus Merkel.

AP

'Als de Griekse premier Alexis Tsipras 'wil praten met ons, gaan we dat natuurlijk doen, maar de onderhandelingen worden gevoerd met de instellingen'

Bondskanselier Angela Merkel
AP
AP

Europese Commissie is ontevreden

De toon in de onderhandelingen wordt harder langs de kant van de Europese Commissie, die zich ontevreden heeft getoond over de laatste voorstellen van de Griekse regering. Merkel toonde zich nog bereid om in de marge van de top te praten met de Tsipras en de Franse president François Hollande. Die laatste riep nog op om vaart te maken in de onderhandelingen. De Grieken zullen met meer en concretere voorstellen over de brug moeten komen. Bij hen ligt de bal, klonk het bij nog meerdere eurolanden.

Tsipras had vanmiddag al wel een onderonsje met EU-president Donald Tusk. Het gesprek ging over de stand van zaken in de onderhandelingen tussen de geldschieters en Griekenland, zo klonk het na afloop zonder verdere details te geven.

"Speeltijd is voorbij"

Maandagavond lleverde Griekenland een tegenvoorstel in voor bezuinigings- en hervormingsplannen in ruil voor financiële steun, maar de geldschieters wezen die na bestudering naar de prullenbak. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie schieten de plannen tekort en rijmen ze niet met de voortgang die is geboekt bij eerdere gesprekken zoals tussen Tsipras en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vorige week. "De speeltijd is voorbij'', zei ook premier Charles Michel. "Ik verwacht concrete betrokkenheid van de Grieken."