Julian Assange verschijnt in Londense rechtbank en balt zijn vuist richting fans

Voor- en tegenstanders van Assange verzamelden bij de rechtbank, die uiteindelijk moet bepalen of de Australiër aan de Verenigde Staten mag worden uitgeleverd.
REUTERS Voor- en tegenstanders van Assange verzamelden bij de rechtbank, die uiteindelijk moet bepalen of de Australiër aan de Verenigde Staten mag worden uitgeleverd.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange is vandaag voor een Londense rechtbank verschenen over een Amerikaans verzoek tot uitlevering aan de Verenigde Staten. De advocaten van Assange vroegen de rechtbank om een uitstel, maar de rechter stemde daar niet mee in. De zitting over het uitleveringsverzoek van de VS zal in februari volgend jaar plaatsvinden. Assange riskeert een decennialange gevangenisstraf.

De 48-jarige Julian Assange kwam vandaag in een blauw pak voor de dag en balde zijn vuist in de richting van zijn supporters, die op de publieke tribune zaten. Voor de rechtbank hadden er zich zowel voor -als tegenstanders verzameld. Assange droeg geen baard meer, in tegenstelling tot tijdens zijn verblijf in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. 

AP

175 jaar

De Amerikaanse regering beschuldigt Assange van samenzwering met Chelsea Manning, vroeger analist bij de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten, om in 2010 via Wikileaks geheime inlichtingen te lekken over het militaire optreden van de VS in Irak en Afghanistan. De aanklacht telt 18 punten. Als de Australiër over de hele lijn schuldig wordt verklaard, riskeert hij 175 jaar cel.

De advocaten van Assange probeerden vandaag uitstel te bekomen en beschuldigen er de VS zelfs van dat ze de Australiër probeerden te ontvoeren. Advocaat Mark Summers zei volgens SkyNews dat de VS “ingebroken” hebben in de mailconversaties tussen Assange en zijn advocaten, toen hij in de Ecuadoraanse ambassade zat. Ook claimde hij dat er “gemaskerde mannen” in kantoren hebben ingebroken.

AP

Assange zit sinds april in de hoogbeveiligde gevangenis Belmarsh in het oosten van Londen, nadat hij zich zeven jaar lang op de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad had verschanst. Daar werd hij in april naar buiten gesleurd. Bovendien is in Zweden een onderzoek naar een veronderstelde verkrachtingszaak heropend.

Bewonderaars zien Assange als een held die machtsmisbruik van de regering laat zien. Tegenstanders schilderen hem af als een gevaarlijk figuur die de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt.

Lees ook: In deze zwaar bewaakte gevangenis wordt Julian Assange vastgehouden

Lees ook: Beelden van beveiligingscamera tonen Assange in Ecuadoraanse ambassade

REUTERS
AP
AP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean-Pierre Vercruysse

    Het is gewoon een gevolg hoe hij zich gedragen heeft! Natuurlijk gezien het aantal jaren is de vraag of dat niet voldoende was!!! Ik sta niet achter hem !!

  • Charlotte De greef

    Het is een schande wat ze met die man doen.