Julian Assange lijdt aan "intens trauma" door psychologische foltering

De oprichter van Wikileaks, Julian Assange, vertoont “duidelijke” tekenen van iemand die psychologisch gefolterd werd. Dat gebeurde tijdens de jaren dat hij in de Ecuadoraanse ambassade in Londen vast zat, zo stelt een expert van de Verenigde Naties.

Nils Melzer, de VN-verslaggever inzake foltering, heeft Assange in zijn Britse cel bezocht op 9 mei, samen met twee medische experts die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar foltering. 

Psychologisch trauma
“Het is duidelijk dat de gezondheid van Assange veel schade ondervonden heeft door het vijandige milieu waaraan hij jarenlang is blootgesteld", zei Melzer in een persmededeling die in Genève werd verspreid. Naast fysieke klachten vertoonde Assange "de typische symptomen van mensen die aan psychologische foltering hebben blootgestaan, onder meer extreme stress, chronische angsten en een intens psychologisch trauma", heet het.

Isolement 

Volgens Melzer heeft Assange gedurende de voorbije 9 jaar blootgestaan aan "juridische vervolging, isolement, constante bewaking in de ambassade waar hij verbleef, naast publieke vernedering en herhaalde oproepen om hem te vermoorden.”

Melzer wijst voor de verantwoordelijkheid hiervoor naar de VS, Groot-Broittannië, Zweden en Ecuador. "Democratische landen hebben samengespannen om Assange te isoleren, de demoniseren en te vernederen", aldus Melzer.

“Opruiende beschuldigingen”

De harde conclusies in het rapport oogstten direct kritiek. “Dit klopt niet”, reageerde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Hij noemt de conclusies van de VN-rapporteur “opruiende beschuldigingen” en vindt dat de rechter zich zonder diens bemoeienis over het Amerikaanse uitleveringsverzoek moet buigen.

Op Twitter ontstond discussie tussen de minister en de rapporteur. ‘’Assange koos er zelf voor om te schuilen in de ambassade, hij was altijd vrij om te vertrekken en zich voor de rechter te verantwoorden’', schreef Hunt. Waarop Melzer antwoordde dat Assange ongeveer net zo vrij was om te gaan als “iemand op een rubberboot in een bassin vol haaien”.

Verkrachting 

Vorige maand werd Assange door de politie uit de ambassade van Ecuador in Londen gesleept, waar hij sinds 2012 verbleef. De uit Australië afkomstige Assange is in Zweden aangeklaagd voor een vermeende verkrachting in 2010. Daarboven hebben Amerikaanse procureurs ook een klacht tegen hem ingediend voor de publicatie van geheime informatie.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    De dokter (zijn advokaat) heeft het gezegd.

  • jean-luc barra

    Beterschap gewenst ! Gezondheid voor alles. Hopelijk zal jouw zelfopoffering tot iets gediend hebben.

  • Jef Heffens

    Men hoeft geen compassie voor deze zeer lafhartige man. Hij zal hopelijk nooit nog de gevangenis uitkomen.