Julian Assange in het geheim aangeklaagd in Verenigde Staten

AFP
Julian Assange, de stichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks, is in het geheim aangeklaagd in de Verenigde Staten. Dat heeft WikiLeaks donderdagavond bekendgemaakt.

De procureurs onthulden de aanklacht bij vergissing in het kader van een andere zaak, die niets met Assange te maken heeft. De aanklacht moest geheim blijven. De juiste aard van de aanklachten tegen Assange, is nog niet gekend. Volgens WikiLeaks lijkt het te gaan om een "knip-en-plak-fout" in een andere zaak, die ook is aanhangig gemaakt in het oostelijke district van Virginia.

Ambassade van Ecuador

De 47-jarige Australiër verblijft in de ambassade van Ecuador in Londen sinds 2012. Hij zocht er zijn toevlucht om te ontkomen aan een uitlevering aan Zweden en van daaruit aan de Verenigde Staten. Aangezien er geen uitleveringsverdrag is tussen Groot-Brittannië en Ecuador, kan hij niet worden opgepakt in de ambassade. 

Washington houdt Assange verantwoordelijk voor de onthulling op Wikileaks van explosieve Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak. Maar de VS hebben geen officieel verzoek tot uitlevering uitgeschreven. Beschuldigingen tegen Assange in Zweden over verkrachting heeft men daar ondertussen laten vallen. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Haverbeke Vincent

  Assange is een held, en zou in ons land politiek asiel moeten krijgen. Het enige probleem is hem uit Engeland, de lakeistaat van Amerika te krijgen.

 • Jef Heffens

  Die moet zich geen illusies maken. Die verhuist straks van zijn huidige gevangenis, de ambassade van Ecuador, naar een gevangenis in de VS, waar hij thuishoort.

 • Janneke Alsberg

  oh the ''the leader of the free world..'' en wat staat ons te wachten als er een andere ons overheerst??..

 • george patrick martou

  ze willen hem kapot, maar dank zij die man is men toch beginnen inzien dat wij worden belogen en bedrogen door onze "vrienden" ... deep state geheimen en andere verborgen manipulaties werden blootgelegd, dank aan Assange !! a hero for the world !