Juif de la rue: tien uur lang in de huid van Jood in Parijs

Zvika Klein op wandel in Parijs.
YouTube Zvika Klein op wandel in Parijs.
Een maand na de aanslagen in Parijs waagt een Joodse journalist zich met een keppeltje op straat in de Franse hoofdstad. Tien uur lang wandelt hij door de verschillende stadswijken zonder een woord te zeggen. Vijandige blikken en scheldwoorden tonen het groeiende antisemitisme. Hallucinant!

Naar analogie met de reportage 'Femme de la rue' van de Belgische studente Sofie Peeters waarin de seksuele intimidatie in de straten van Brussel werd aangeklaagd, maakt Zvika Klein een gelijkaardig filmpje.

De journalist, die normaal vanuit Jeruzalem werkt, wilde zelf eens aan den lijve ondervinden hoe het voelt om als Jood in Parijs rond te lopen.

Op 3 en 4 februari zette hij zijn keppeltje op en wandelde tien uur lang kriskras doorheen de Franse hoofdstad. Voor hem liep discreet een cameraman uitgerust met een Go-Pro en daarnaast werd hij ook bijgestaan door een veiligheidsagent.

Het experiment bezorgde de man koude rillingen. "In de toeristische zones viel het nog mee en heerste er een kalme sfeer maar hoe meer ik me buiten dat circuit waagde, hoe meer ik werd beschimpt", aldus KLein. "Ik voelde me niet op mijn gemak." De journalist maakte een korte compilatie van zijn ervaringen. Hij werd niet alleen veelvuldig bespot maar ook bespuwd.

"Ik weet dat de regering haar uiterste best doet om de Joodse gemeenschap te beschermen maar Parijs blijkt steeds onveiliger te worden voor Joden. Er zijn wel degelijk no-go-zones voor Joden."