Journalistiek platform Blendle strikt De Standaard en Humo

Initiatiefnemers Marten Blankesteijn (L) en Alexander Klopping tijdens de officiele lancering van Blendle.
ANP Initiatiefnemers Marten Blankesteijn (L) en Alexander Klopping tijdens de officiele lancering van Blendle.
De digitake kiosk Blendle - de iTunes van de journalistiek - zal binnenkort ook twee Belgische titels aanbieden: de krant De Standaard en (waarschijnlijk) het weekblad Humo. Dat maakt Alexander Klöpping, een van de oprichters, bekend via Twitter.

Eerder werd al bekend dat Klöpping in de Verenigde Staten oriënterende gesprekken heeft gevoerd met bladen als Time Magazine en Wired.

Blendle is een digitaal journalistiek platform dat mensen in staat stelt om losse artikelen aan te schaffen. Sinds vorige week kan iedereen er gebruik van maken. Een groot deel van de Nederlandse kranten en tijdschriften is aangesloten bij Blendle.

Mensen kunnen op de site gratis door een krant of tijdschrift bladeren en als ze een artikel willen lezen, betalen ze tussen de 10 en 25 cent. De uitgever bepaalt de prijs, legt Klöpping uit. "70 procent daarvan gaat naar de uitgever en 30 procent naar ons." Mocht het gekochte bericht tegenvallen, dan kun je je geld gewoon terugvragen. Volgens Klöpping is dat tot nu toe bij 3 procent van de stukken gebeurd.