Journaliste drie kwartier lang aangerand op Tahrirplein: "Ik dacht dat ik ging sterven"

EPA
De sfeer op en rond het Tahrirplein in Caïro wordt almaar grimmiger. Eerder was er al sprake van traangas dat zenuwgas bevat en nu moeten ook vrouwelijke journalisten het ontgelden. Het hoopvolle sfeertje van de eerste bezetting in januari is helemaal zoek.

Caroline Sinz, een reporter van France3, kreeg niet alleen harde klappen, maar werd ook aangerand. Samen met haar cameraman stond ze op de plek waar betogers en ordediensten de voorbije dagen een harde strijd uitvochten. "We waren aan het filmen in de Mohamed Mahmoudstraat toen we plots aangevallen werden door jongeren van 14 en 15 jaar", aldus Sinz bij AFP.

Manu militari werden ze vervolgens meegesleurd naar het Tahrirplein, waar hun wegen scheidden. "We vielen ten prooi aan een hele meute, zowel jongeren als volwassenen gaven me een rammeling. Ze trokken ook mijn kleren kapot en betastten me, noem het maar gerust verkrachting. Enkele mensen wilden me wel komen redden, maar slaagden daar niet in. Ik werd gewoon gelyncht. Het duurde ongeveer drie kwartier vooraleer ik uiteindelijk ontzet kon worden. Ik dacht dat ik ging sterven."

Uiteindelijk bereikte Sinz opnieuw haar hotel, waar ze haar verwondingen liet onderzoeken door een dokter. Ze kon ook rekenen op steun van de Franse ambassade in Caïro.

Linkerarm en rechterhand gebroken
Ook de Egyptisch-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy is naar eigen zeggen geslagen en seksueel mishandeld. Zij kreeg het echter niet aan de stok met opgehitste betogers, maar met... leden van de oproerpolitie.

De bekende publiciste twitterde dat ze tijdens een protestactie in de omgeving van het Tahrirplein opgepakt werd. Ze werd daarbij geblinddoekt en door onbekenden betast. "Ik kon gewoon niet meer tellen hoeveel handen probeerden in mijn broek te geraken", schreef Eltahawi.

Een röntgenfoto toonde aan dat haar linkerarm en rechterhand door de slagen waren gebroken, schreef ze voorts. "God weet wat er zou gebeurd zijn als ik niet over de dubbele nationaliteit beschikte", klonk het. Een lid van de militaire politie heeft zich later voor het gedrag van de politie verontschuldigd.

In februari onderging Lara Logan van de Amerikaanse nieuwszender CBS al hetzelfde lot. Ze werd omsingeld en aangerand door meer dan tweehonderd mannen, die haar van crew en bodyguards hadden weten afzonderen. (svm)

Caroline Sinz.
AFP Caroline Sinz.
Mona Eltahawy.
AFP Mona Eltahawy.