Journaliste bekogeld met stenen in Nederland: "Wat hier gebeurt is helemaal ziek"

Het is al dagen onrustig in Veldhuizen, een wijk in het Nederlandse Ede. Dat mocht ook een journaliste van Powned en haar cameraploeg ondervinden. Terwijl Charlotte Pieters verslag aan het uitbrengen was over een winkelcentrum werd ze bekogeld met stenen. "Wat hier nu gebeurt, is helemaal ziek", klinkt het uit haar mond.

Een buurtbewoner laat weten dat het er zo de hele tijd aan toe gaat. "Als er commentaar geleverd wordt, gebeuren zo'n dingen."

"Het is gewoon een verkeerd moment waarop jullie gekomen zijn", stelt een jongere. "Er is hier wat onrust, snapt u?"

"Ik kom de poort uit en ik krijg een zware steen tegen mijn hoofd", aldus een vrouw. "Ja jongens, waar zijn we mee bezig? Ik weet niet meer waar ik mijn auto moet parkeren. Ik word er zenuwachtig van, dit is niet leuk meer."

"Lijkt alsof de politie bang is"
Uit de beelden blijkt dat de politie alvast niet happig was om de leden van Powned -bekend om hun controversiële stijl- te helpen. "Ze rijden gewoon door. Het lijkt alsof ze bang zijn", besluit een andere buurtbewoner. "Als ze op de hoek van de straat een bekeuring kunnen geven, dan staan ze op de eerste rij. Maar als ze dat tuig moeten oppakken of van de straat plukken, dan zie je ze gewoon wegrijden."

Auto's in brand gestoken
Twee nachten op rij werden auto's in brand gestoken. Er werden ook vernielingen aangericht en ruiten ingeslagen, agenten werden zelf bekogeld met stenen. "Ik ben echt giftig", reageerde burgemeester Cees van der Knaap. "Deze jongens willen gewoon keet schoppen."

Inmiddels heeft hij een samenscholingsverbod ingesteld. De politie mag ook preventief fouilleren. In totaal gaat het om zo'n vijftig à zestig amokmakers van Marokkaanse afkomst. De jongeren -tussen 12 en 22 jaar oud- zijn boos omdat een Marokkaans theehuis gesloten werd. "De rellen zijn de schuld van de gemeente, zij hebben onze hangplek afgepakt", aldus een 13-jarige jongen in De Volkskrant.

"Niet normaal hoe politie tegen ons optreedt"
Onder de Marokkaanse jongeren in de wijk leeft in ieder geval veel onvrede."'Het is niet normaal hoe de politie optreedt tegen ons, ze zijn echt racistisch. Een jongen is hard geslagen", vertelt een 13-jarige jongen. "We krijgen straks een boete als we gaan voetballen met meer dan vier man samen", voegt zijn 15-jarige vriend toe. "En we hebben nu ook geen plek meer om heen te gaan", aldus een 17-jarige. 

"Marokkaanse gemeenschap keurt dit gedrag af"
Om de gemoederen te proberen bedaren, zal de Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim in gesprek gaan met de vertegenwoordigers van verschillende Marokkaanse groeperingen. "De organisaties veroordelen met klem de brandstichtingen en de vernielingen van andermans eigendommen", klinkt het. "De Edese Marokkaanse gemeenschap keurt dit gedrag af en roept maatschappelijke organisaties en buurtbewoners op elkaar op te zoeken om in dialoog te gaan en zo de rust te laten weerkeren."

"Deze verklaring maakt duidelijk dat het overgrote deel van de Edese Marokkaanse gemeenschap de ongeregeldheden scherp afwijst en haar best doet om de verhoudingen weer zo snel mogelijk te normaliseren", besluit Van der Knaap.