Journalist overleden na val uit boomhutdorp in omstreden Duits 'bruinkoolbos'

AFP
In het Bos van Hambach in het westen van Duitsland, dat al weken het toneel van protest is tegen plannen om er bruinkool te winnen, is een journalist vanop grote hoogte neergestort. Het slachtoffer zakte door een hangbrug tussen twee boomhutten, zegt een politiewoordvoerder. De jongeman maakte een val van ongeveer 15 meter en overleed aan zijn verwondingen.

Sinds donderdag ontruimt de politie met man en macht het bos in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, waar er weerstand is van klimaat- en natuurbeschermers. Die voeren vanuit zowat vijftig boomhutten protest tegen plannen van energieconcern RWE om honderd hectare van het bos te ruimen om er bruinkool te winnen. Daartoe moet het bos, bestaand uit veelal eeuwenoude bomen, worden gekapt. Bruinkool is een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen.

De activisten hebben er tientallen boomhutten gebouwd, Beukenstad genaamd, die momenteel worden ontmanteld door de politie. De omgekomen journalist volgde gedurende langere tijd het leven van de activisten in het boomhutdorp, zo laat de politie weten. 

Actie direct gestaakt

Politieagenten en reddingswerkers hebben bij de jongeman eerste hulp verricht, maar dat mocht niet baten. De ontruiming van het bos is na het dodelijke ongeluk direct stilgelegd. Op het moment van het ongeval zou de politie niet in actie zijn geweest bij de boomhutten, aldus de politie.

Afgelopen weekend werden al tientallen actievoerders aangehouden, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De brandweer moest twee betogers, die hadden verschanst in een elf meter diepe schacht, overtuigen om zelf uit hun schuilplaats te komen. De brandweer moest zuurstof in tunnel pompen, nadat een gevaarlijk hoge concentratie koolstofdioxide werd gemeten. 

Jana Bauch/dpa
Jana Bauch/dpa
Jana Bauch/dpa6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Johan Picavet

  Laat ze nog een winter zitten in hn boomhutten, maar niet vertrekken he en geen uitkering. Zal dan snel gedaan zijn met hun hobby.

 • Marnick L'Eau

  arm europa. Terecht mekkeren over de schandelijke toestand van ons milieu door de mateloze vervuiling van onze meedogenloze industrie en commerce (denk bv aan de immense vervuiling van al die totaal onnodige cruiseschepen en anderen), en tegelijk met alle macht de bouw van een BRUINKOOLMIJN verdedigen. Begrijpen wij begrijpen kan.

 • Daniel Mignolet

  Meest vervuilende brandstoffen en wat doet België en wat doet Europa? Oorsprong van de lage emissie zone is juist Duitsland. De gewone man verplicht men een nieuwe auto te kopen terwijl de overheid de meeste vervuilende fossiele brandstoffen gaat verbranden.

 • RENE LENAERTS

  Wie ooit een bruinkoolwinning van dichtbij gezien heeft steunt de actievoerders. De putten zijn vierkante kilometers groot en tot 50 meter diep. De vlakte tussen Aken, Düsseldorf en Keulen wordt stelselmatig omgewoeld en de megacentrale van Eschweiler braakt genoeg CO2 uit voor de helft van Europa. Kernuitstap? Wir schaffen dass!

 • Jacques Mertens

  De hippies die protesteerden tegen de kerncentrales protesteren nu tegen de bruinkoolcentrales. Die bruinkoolcentrales zijn er gekomen omdat de kerncentrales moesten sluiten. Ze protesteren dus tegen iets dat ze zelf veroorzaakt hebben.