Journalist doodgeschoten in toeristische badplaats in Mexico

Francisco Romero
Facebook Francisco Romero Francisco Romero
Een journalist werd doodgeschoten vlakbij een strandbar in Playa del Carmen, een toeristische badplaats in het oosten van Mexico. Dat bericht persagentschap Reuters. Het is niet duidelijk wie achter de moord op Francisco Romero schuilt, klinkt het in een persmededeling van de politie. Mexico staat bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten.

Het levenloze lichaam van Francisco Romero, een verslaggever bij de krant ‘Quintana Roo Hoy’ en directeur van de lokale nieuwswebsite Ocurrio Aqui, werd aangetroffen vlakbij een bar in Playa del Carmen, zo meldden de Mexicaanse autoriteiten. Zijn lichaam was doorboord met kogels. 

De politie onderzoekt momenteel de precieze omstandigheden van de brutale moord op de reporter. Volgens lokale nieuwsmedia had Romero eerder gemeld dat hij werd lastiggevallen en bedreigd. 

Romero is naar verluidt de zesde journalist die gewelddadig van het leven werd beroofd sinds president Andres Manuel Lopez Obrador in december 2018 aan de macht kwam. Zo werd Rafael Murua Manriquez, directeur van een gemeenschapsradiozender, op 21 januari vermoord in de deelstaat Baja California, in het noordwesten van het land. Amper een maand later werd een andere journalist doodgeschoten op klaarlichte dag in een restaurant. 

Dodental

Mexico kampt al langer met een golf van geweld. Vorig jaar werden in het land maar liefst 33.341 mensen gedood. Met 28.866 moorden was 2017 het bloedigste jaar sinds de statistieken in 1997 voor het eerst werden bijgehouden. Mexico is na Syrië het gevaarlijkste land voor de pers. Daar werden volgens Reporters zonder Grenzen sinds 2000 al meer dan 100 journalisten gedood. 

Het toeristisch resort waar Romero werd gedood, ligt in Playa del Carmen. Dat is vlakbij de toeristische badplaats Cancun. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.