Journalist die schoen naar het hoofd van George W. Bush gooide, doet mee aan Iraakse parlementsverkiezingen

De persconferentie wordt onderbroken door een vliegende schoen.
AFP De persconferentie wordt onderbroken door een vliegende schoen.
De journalist die in 2008 wereldroem vergaarde door woedend zijn beide schoenen naar de toenmalige president George W. Bush te gooien tijdens een persconferentie in Baghdad, doet dit jaar mee aan de Iraakse parlementaire verkiezingen die op 12 mei gehouden worden. Muntazer al-Zaidi hoopt een parlementszetel te behalen.

“Dit is een afscheidskus van het Iraakse volk, jij hond!”, schreeuwde al-Zaidi in het Arabisch terwijl hij zijn schoenen naar Bush gooide. “Dit is voor de weduwen en de wezen, voor iedereen die in Irak vermoord is”, riep de man voor hij door de bodyguards van de Iraakse premier Nouri al-Maliki werd overmeesterd.

“Toen ik mijn schoen in het gezicht van de crimineel George Bush gooide, wilde ik mijn afkeer van zijn leugens uitdrukken, mijn afkeer over de bezetting van mijn land, mijn afkeer tegen het vermoorden van mijn volk", legde al-Zaidi later uit. "Ik wilde mijn afkeer uiten van zijn plundering van mijn rijke land en het vernietigen van haar infrastructuur. Ook wilde ik mijn afkeer uitdrukken van de diaspora die door de bezetting op gang is gekomen."

De Iraakse premier probeert de Amerikaanse president te beschermen tegen de vliegende schoen.
AFP De Iraakse premier probeert de Amerikaanse president te beschermen tegen de vliegende schoen.

Modelgevangene

Na zijn actie werd al-Zaidi gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd omdat hij “een bezoekend staatshoofd had aangevallen”. De man bracht negen maanden in de cel door, maar werd eerder vrijgelaten wegens goed gedrag. In 2009 verliet hij het land tijdelijk, om pas in 2011 weer terug te keren. Sindsdien opereert hij in de luwte met zijn werk voor de al-Zaidi Foundation, die zich inzet voor “een veilige haven voor de kinderen die hun ouders verloren tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak.”

Zijn inmiddels beroemde schoenen zal al-Zaidi niet kunnen gebruiken tijdens zijn campagne: ze werden na het incident door de Amerikaanse en Iraakse veiligheidsdiensten vernietigd.

De persconferentie wordt onderbroken door een vliegende schoen.
AFP De persconferentie wordt onderbroken door een vliegende schoen.
President George W. Bush moet bukken als hij de twee schoenen naar zijn hoofd gesmeten krijgt.
AFP President George W. Bush moet bukken als hij de twee schoenen naar zijn hoofd gesmeten krijgt.
Muntazer al-Zaidi in 2009 op een conferentie, waar hij even later zelf door een andere Iraakse journalist een schoen naar zijn hoofd gegooid kreeg.
REUTERS Muntazer al-Zaidi in 2009 op een conferentie, waar hij even later zelf door een andere Iraakse journalist een schoen naar zijn hoofd gegooid kreeg.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Filip DeCock

    ik vraag me af of diegene die dit n terrorist in wording vinden, de leden van schild en vrienden een inbrakersbende vinden...

  • hugo van de velde

    Zo iemand zou na zijn straf NIETS meer mogen doen in politiek, dat is voor mij een paria. Het werpt levenslang een smet op je.

  • Marco Par

    Een terrorist in wording