Jörg Haider gekozen als partijleider BZÖ

De Oostenrijkse politicus Jörg Haider is zoals verwacht verkozen tot leider van de partij BZÖ. Dat heeft zijn woordvoerder meegedeeld. De 58-jarige populist zal de lijst trekken bij de vervroegde parlementsverkiezingen van 28 september.

De 661 afgevaardigden van de BZÖ kozen unaniem voor Haider. De Oostenrijker had de partij in 2005 zelf opgericht nadat hij binnen de uiterst rechtse FPÖ een machtsstrijd verloor van Heinz-Christian Strache.

Kiesdrempel
Haider treedt in de voetsporen van Peter Westenthaler, die de partij in 2006 in handen had genomen nadat Haider zich had teruggetrokken uit het politieke bestel. Begin augustus kondigde Haider zijn comeback aan in een poging om de partij van de electorale ondergang te redden. Het is immers niet zeker dat BZÖ de kiesdrempel van 4 procent zal halen.

Als boegbeeld van de FPÖ zegevierde Haider in 2000 in de Oostenrijkse verkiezingen en trad toe tot een coalitie met de conservatieven. De aanwezigheid van extreem rechts in de regering zorgde toen voor heel wat ophef in Europa. (afp/svm)

UNKNOWN