Jordanië valt in drie dagen 56 keer IS aan

EPA
In drie dagen tijd zijn 56 bombardementen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat in het noordoosten van Syrië. Daarbij zijn vooral centrale basissen en munitiedepots onder vuur genomen. Dat meldt de Jordaanse luchtmacht.

Jordanië voerde de bombardementen op IS donderdag fors op als reactie op de gruwelijke moord op een Jordaanse piloot. Vandaag zijn geen aanvallen uitgevoerd. Jordanië was verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de aanvallen die de coalitietroepen op IS uitvoerden.

Generaal Mansour al-Jbour zei vandaag dat Jordanië "vastbesloten is ze van de aardbodem te vegen''. In de afgelopen weken zouden 7.000 militanten door de bombardementen zijn omgekomen. Jordanië is bezig met 'operatie Muath', een wraakactie voor de Jordaanse piloot die levend verbrand werd door IS.

Ondertussen heeft de internationale coalitie die aanvallen uitvoert op IS-gebied in Syrië en Irak een groot bewoond gebied veroverd op IS. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag in een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC. Volgens Kerry gaat het om 22 procent van het totale bewoonde gebied dat IS in handen had. Een "significant deel'', aldus de minister. Hij wijst met dit cijfer de kritiek van de hand dat het offensief van de coalitie, die onder leiding staat van de VS, te aarzelend optreedt tegen IS.