Jordanië bevestigt: IS schiet voor het eerst gevechtstoestel neer

Een foto van de piloot van de straaljager, die IS op hun website plaatste.
AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA Een foto van de piloot van de straaljager, die IS op hun website plaatste.
Nabij het Syrische Raqqa heeft de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat voor het eerst een gevechtstoestel van de internationale coalitie tegen de organisatie neergehaald. Dat heeft Rami Abdel-Rahman van het met de oppositie gelinkte Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. Het Jordaanse leger bevestigt dat een van zijn piloten gevangen werd genomen nadat zijn vliegtuig werd neergehaald.

Het toestel zou met een grond-luchtraket zijn neergeschoten toen het voor luchtaanvallen boven het IS-bolwerk Raqqa vloog. Afgelopen nacht bombardeerde de coalitie het IS-bolwerk.

Op sociale media circuleren beelden waarop de vermeende gevangengenomen piloot uit het water wordt gehaald en door gemaskerde strijders wordt meegenomen. Ook beelden van zijn paspoort worden getoond, al kan de echtheid voorlopig niet bevestigd worden.

Ondertussen bevestigt het Jordaanse leger dat een vliegtuig van hun vloot werd neergehaald, en dat de piloot werd gevangengenomen. Eerder zeiden ook al familieleden van de piloot bevestiging te hebben gekregen van de Jordaanse luchtmacht.