Joodse organisaties klagen "dramatische toestand" voor joden in Europa aan

European Jewish Congress vindt plaats in Wenen.
AFP European Jewish Congress vindt plaats in Wenen.
De joden in Europa voelen zich steeds meer bedreigd door toenemend antisemitisme. Dat klaagt de koepelorganisatie European Jewish Congress aan op een top rond de strijd tegen antisemitisme in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De zowat 1,5 miljoen joden in Europa worden steeds vaker geconfronteerd met incidenten van antisemitische aard, zegt Ariel Muzicant, de vicevoorzitter van European Jewish Congress. Muzicant stelde samen met wetenschappers een 150 pagina's tellend handboek voor met maatregelen om antisemitisme tegen te gaan. "We staan op een tweesprong", zo duidt hij het belang van de actie.

“Normalisering” van de jodenhaat

Een van de oorzaken die de deelnemers naar voren schuiven, is de "normalisering" van de jodenhaat die dreigt te ontstaan door veelvuldige opmerkingen op sociaalnetwerksites. "Die opmerkingen worden gewoon aanvaard, er is geen weerstand", zo luidt de kritiek. De recente aanslag op een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburg, wijst er volgens de joodse organisaties op dat ook het eigenlijke geweld daardoor toeneemt.

De conferentie in Wenen is een initiatief van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, die nog tot het eind van het jaar de voorzitter is van de Europese Raad. Volgens de christendemocraat Kurz, die samen met het extreemrechtse FPÖ in de Oostenrijkse regering zit, moet de conferentie ook het Europese bewustzijn voor de Israëlische veiligheidsbehoeften vergroten.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Bjorn van Herpen De Joden (zionisten) hebben het land van de Palestijnen ingepalmd op illegale wijze na de eerste wereldoorlog met behulp van het VK die toen daar de baas waren. De VK wilde de Joden bij de oorlog betrekken en beloofde het land aan hun dit gebeurde ook na de oorlog. Toen waren er al onlusten omdat Palestijnen van hun land verdreven werden.

 • Raoul Hoylaerts

  een boek van 150 blz...in die hun middens gebeurt het minste.die aanslag op het joods museum had evengoed in het Louvre kunnen zijn.voor zich blijven te wentelen in slachtofferrol verdienen die allemaal een award.hoor je daar van verkrachting,moord,overval enz?nee toch.Cesar vervolgde de christenen,moeten we ook beginnen zagen.wij worden heden nochtans feller bedreigt.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Kan best waar zijn hoor. Maar wat moeten dan pakweg de Palestijnen zeggen ?

 • Klara De Smet

  We hebben er alle begrip voor, we zitten zelfs in hetzelfde schuitje.

 • patrick mostin

  En wat zij doen in Israel is veel erger... dan mag je toch niet gaan klagen wel?