Joodse leider urenlang opgesloten in Auschwitz

In Auschwitz werd dinsdag de zeventigste verjaardag van de bevrijding herdacht.
AP In Auschwitz werd dinsdag de zeventigste verjaardag van de bevrijding herdacht.
70 jaar na de bevrijding van Auschwitz heeft zich in het voormalige concentratiekamp een pijnlijk incident voorgedaan. De voorzitter van de Joodse gemeenschap van Rome heeft er tijdens de nacht van dinsdag op woensdag enkele uren opgesloten gezeten na de opnames voor een tv-reportage over de herdenking.

Een filmploeg van het Italiaanse tv-programma 'Matrix' had toestemming gekregen om een aflevering op te nemen in het concentratiekamp. Toen de opnames rond 23 uur afgelopen waren, merkte het team dat de poorten van het complex gesloten waren.

Volgens het nieuwsagentschap ANSA reageerde niemand op hun oproepen voor hulp. Na enkele uren kon het vijftal, waaronder voorzitter Riccardo Pacifici van de Joodse gemeenschap van Rome, zich bevrijden via een raam. Daarbij werd een alarm in werking gesteld, waarop de politie zich ter plaatse repte. Er kwamen Italiaanse diplomaten aan te pas om de politie te verzekeren dat het team geen slechte bedoelingen had.

Wereldleiders en 300 overlevenden verzamelden dinsdag op het terrein van het voormalige nazikamp om de zeventigste verjaardag van de bevrijding te herdenken. In Auschwitz lieten tussen 1940  en 1945 ongeveer 1,5 miljoen mensen het leven, voornamelijk Europese Joden.

Ricardo Pacifici (links) bezocht ons land in mei vorig jaar, toen hij eer kwam betonen aan de slachtoffers van de aanslag in het Joods Museum.
BELGA Ricardo Pacifici (links) bezocht ons land in mei vorig jaar, toen hij eer kwam betonen aan de slachtoffers van de aanslag in het Joods Museum.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels