Joods restaurant aangevallen in Chemnitz: "Dit roept slechtste herinneringen aan jaren '30 op"

Beeld van het extreemrechtse protest op 27 augustus in Chemnitz.
AFP Beeld van het extreemrechtse protest op 27 augustus in Chemnitz.
Een Joods restaurant in de Oost-Duitse stad Chemnitz is het doelwit geworden van een antisemitische aanval, in de marge van de extreemrechtse protesten die er al twee weken voor spanningen zorgen. Dat hebben de autoriteiten vandaag meegedeeld.

De feiten dateren volgens Die Welt en Freie Presse van 27 augustus, en vonden plaats in de marge van een extreemrechtse demonstratie na de moord op een 35-jarige Duitser waarvan asielzoekers verdacht worden.

Een tiental mensen, in het zwart gekleed en met gemaskerde gezichten, vielen het Joodse restaurant "Schalom" aan. Ze gooiden stenen, flessen en een metalen pijp naar het etablissement. De eigenaar, Uwe Dziuballa, raakte gewond aan de schouder. Hij opende zijn zaak in 2000, nadat hij de Verenigde Staten had verlaten. Zijn restaurant werd al verschillende keren geconfronteerd met antisemitische daden.

De politie van de deelstaat Saksen bevestigt aan Die Welt dat er een klacht is ingediend. Volgens een woordvoerder van het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel "een politiek gemotiveerde daad met een antisemitische achtergrond" het meest plausibel. 

"Dit roept de slechtste herinneringen aan de jaren 1930 op", zei regeringsafgevaardigde Felix Klein aan Die Welt over het incident.

Uwe Dziuballa voor zijn restaurant in Chemnitz.
AFP Uwe Dziuballa voor zijn restaurant in Chemnitz.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Dat deed extreem rechts in het verleden vaak, Boris Verhafstoot. Bomaanslagen plegen en die in de schoenen schuiven van links. Zoals die op het station in Bologna in Italië in 1980. Waarbij 80 doden en 200 gewonden vielen. Italiaanse fascisten kregen daar later levenslang voor. Maar omgekeerd zijn er geen gevallen bekend. Bomaanslagen van extreem links waren doorgaans niet tegen het volk maar tegen vooraanstaande politieke of zakelijke figuren gericht.

 • paola nerozzi

  Stop met de extreem rechtse te promoten overal zijn goede en slechte mensen

 • Andy De Schieter

  Jood of niet, ik weet niet wat die mensen of Joden in het algemeen misdaan hebben ? Die lopen hier ook gewoon op de aardbol rond.

 • Jonathan Wouters

  Kan evengoed een extreem linkse actie geweest zijn om rechts in een slecht daglicht te zetten.

 • benny vandersanden

  Ondertussen onderdrukt progressief Vlaanderen een schildpaddenkwekerij met haatmails.. extreem links in eigen land is veel zorgwekkender en een groter gevaar voor onze democratie dan die betogers in Oost Duitsland