Jongste voorzitter ooit van Grieks parlement wil corruptie bestrijden

Zoe Konstantopoulou, de nieuwe voorzitter van het Griekse parlement.
Wikimedia Commons/Ggia Zoe Konstantopoulou, de nieuwe voorzitter van het Griekse parlement.
Het nieuwe Griekse parlement heeft vandaag een nieuwe voorzitter aangesteld. Zoe Konstantopoulou is een mensenrechtenadvocate die geen blad voor de mond neemt. De 38-jarige rijzende ster van Syriza kreeg de stem van 235 van de 300 parlementsleden, tijdens de eerste zitting van het parlement sinds de verkiezingen van vorige maand. Konstantopoulou wordt daarmee de jongste voorzitter van het Griekse parlement.

De nieuwe voorzitter heeft al aangekondigd dat ze de corruptie in Griekenland wil bestrijden en vaart zetten achter de vraag om herstelbetalingen van Berlijn te eisen voor de materiële en menselijke verliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De regering in Berlijn beschouwt dat dossier als afgerond.

Verwacht wordt dat eerste minister Alexis Tsipras zondag zijn regeerakkoord zal voorstellen, gevolgd door een vertrouwensstemming op dinsdag. Syriza is intussen afgestapt van haar vraag naar schuldkwijtschelding, maar blijft wel vasthouden aan de verkiezingsbelofte om het besparingsbeleid, door een verhoging van lonen en pensioenen, om te keren. Dat druist in tegen de voorwaarden die de internationale kredietverleners de voorbije jaren aan Griekenland hadden opgelegd in ruil voor de financiële redding van het euroland.

Vandaag raakte bekend dat de ministers van Financiën van de eurozone een extra eurogroep inlassen, naar alle waarschijnlijkheid over Griekenland.