Jongste Amerikaanse parlementslid verhuist nog niet naar Washington, omdat ze huur niet kan betalen

Alexandria Ocasio-Cortez werd bij de tussentijdse verkiezingen van deze week de jongste vrouw die ooit verkozen werd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
AFP Alexandria Ocasio-Cortez werd bij de tussentijdse verkiezingen van deze week de jongste vrouw die ooit verkozen werd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Alexandria Ocasio-Cortez werd bij de tussentijdse verkiezingen van deze week de jongste vrouw die ooit verkozen werd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Maar een verhuis naar Washington zit er nog niet meteen in. In The New York Times bekende de 29-jarige uit The Bronx dat ze geen geld heeft om de huur te betalen.

Met een progressieve campagne rond armoedebestrijding en ongelijkheid raakte Ocasio-Cortez dinsdag verkozen. Vanaf januari zetelt ze in het Huis van Afgevaardigden, maar ze zal er pas een appartement kunnen huren wanneer ze een salaris als parlementslid ontvangt. "Ik spaar al de hele campagne her en der wat geld, en hoop dat ik zo januari haal", zei ze aan The New York Times.

Later voegde Ocasio-Cortez op sociale media toe dat haar situatie nogmaals aantoont dat het Amerikaanse kiessysteem nadelig is voor mensen uit de arbeidersklasse. De 29-jarige New Yorkse met Puerto Ricaanse roots verdiende tot begin dit jaar bij in restaurants om haar salaris als sociaal werker aan te vullen. Vorig jaar verdiende ze ongeveer 26.500 dollar. 

Op sociale media kreeg de bekentenis van Ocasio-Cortez heel wat steun, maar er is ook kritiek. Zo suggereerde presentator Ed Henry van televisiezender Fox News dat het jonge parlementslid een loopje met de waarheid nam omdat ze een peperdure outfit droeg voor een fotoshoot van een magazine. Ocasio-Cortez antwoordde op sociale media dat die kleren haar enkel geleend werden voor de shoot.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hans Mannaerts

  John, goed lezen man. Ze deed een bijjob bovenop een gewone job. Die 2 gecombineerd leverden haar 25k op, en dat is dan nog bruto, voor belastingen.

 • LUDOVIC VERSCHUREN

  Die 26000 dollar is haar volledig jaarsalaris als ik het goed begrepen heb. En niet enkel voor het bijklussen

 • ANN VAN PESTEL

  John, ze verdiende vorig jaar 26500 dollar. In totaal.

 • John Stahl

  Wow, als ik een bijjob kan doen in dit achterlijk land, dat mij 25000dollar oplevert, dan, schrijf me meteen in.

 • Willem Coopman

  Das toch geen probleem, net zoals hier strijken parlementsleden dikke "lonen" op zonder aanwezig te zijn. Als ze thuis blijven verpesten ze de lucht niet en kramen ze geen onzin uit!