Jongetje ondervraagd door politie omdat hij geen minuut stilte in acht neemt voor slachtoffers Charlie Hebdo

PHOTO_NEWS
De politie van Nice heeft een kind van acht jaar verhoord in verband met solidariteitsbetuigingen binnen de schoolpoort aan de daders van de jongste terreuraanslagen in Frankrijk, zo is uit politiebron vernomen.

Daags na het bloedbad bij het satirische weekblad Charlie Hebdo weigerde het kind een minuut stilte in acht nemen en deel te nemen aan een solidariteitsbetuiging met de slachtoffers, aldus politiecommissaris Marcel Authier.

Volgens de onderwijzer van het kind sprak het zijn solidariteit uit met de twee broers die de redactie van het blad hebben aangevallen. De schooldirectie besliste daarop de politie te verwittigen. Volgens Authier betrof het geen klacht.

De politie heeft het kind en zijn vader, burgerrechtelijk verantwoordelijk, geconvoceerd om te proberen te begrijpen waarom een jongen van acht jaar ertoe kan komen zich zo radicaal uit te laten, vertelde de commissaris. Het verhoor van het kind heeft een half uur geduurd.

"Het kind weet duidelijk niet wat het heeft gezegd. Waar het zijn uitlatingen is gaan halen, weten we niet", zegt Authier.

Het 'Collectief tegen islamofobie in Frankrijk' is verbolgen. "Vader en zoon zijn diep geschokt door zo'n manier van handelen die de collectieve hysterie aantoont waarin Frankrijk sinds begin januari is terechtgekomen".

In Franse scholen zijn zowat tweehonderd incidenten gemeld naar aanleiding van de minuut stilte op 8 januari. Een veertigtal is aan de politie en justitie gemeld.