Jongeren steken journalist neer en brengen Hitlergroet

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
Duitse jongeren hebben de Hitlergroet gebracht terwijl ze een journalist op straat een messteek toebrachten.

Journalist Klaus-Peter Krummling (59) werd aangevallen toen hij vrijdag een supermarkt in Naumburg, een stad in de noordoostelijke deelstaat Saksen-Anhalt, verliet. De journalist vermaande drie tieners nadat één van hen op zijn auto had gespuwd en hem verwensingen naar het hoofd hadden geslingerd. Dat meldt de krant Naumburger Tageblatt, waarvoor Krummling werkt. Eén van de jongeren viel de man aan met een mes terwijl een andere de Hitlergroet bracht.

"Pas later merkte ik in de auto dat mijn buik nat was en mijn kleren rood kleurden. Eens thuis, heb ik de politie verwittigd", verklaart Krummling. De man werd naar het ziekenhuis gebracht, waar een zes centimeter diepe steekwonde werd vastgesteld. Er werden geen organen geraakt, zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend. De politie is van oordeel dat de daders Duitsers waren.

Naumburg telt 33.000 inwoners en ligt in een regio waar de autoriteiten waarschuwen voor de opkomst van extreemrechts. De voormalige burgemeester van het nabijgelegen Troglitz verklaarde in 2015 al dat "de zaden van het neonazisme ontkiemen" nadat brand was gesticht in een opvanghuis voor vluchtelingen.

De politie van Chemnitz, in het naburige Saksen, hield deze week zes mensen op verdenking van het oprichten van een extreemrechtse militante organisatie die terreuraanvallen plande op politici en ambtenaren.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Zonder brood, water en licht een nachtje in een voormalig concentratiekamp doorbrengen ? In afwachting van een proces ? Ik kan niet lachen met de Hitlergroet. Ook niet met een messteek.

 • Hubert Wouters

  De extreemrechtse en neonazistische organisaties buiten de wet stellen, oppakken en voor jaren in de cel opsluiten. Het zijn niets anders dan criminelen.

 • Gerry Cle

  Die extremisten moeten zo snel mogelijk opgepakt worden en hun terroristische netwerk opgerold. We hebben al veel te veel geduld gehad met die neonazi's.

 • yves luyten

  De politie oordeelt dat de daders Duitsers zijn! Politie moet niet oordelen, dat is voor de rechters. De politie moet feiten vaststellen en de daders opsporen en arresteren, niet oordelen.